Barion Pixel
Uncategorized

IP kamerák, analóg- és AHD biztonsági kamerák összehasonlítása

Ha valamilyen célból kamerával szeretnél megfigyelni egy területet, alapvetően háromféle rendszerű kamerából választhatsz:

  • IP kamera
  • Hagyományos analóg biztonsági kamera
  • AHD (analóg HD) biztonsági kamera

A következőkben megpróbáljuk érthetően elmagyarázni e három rendszer közti különbségeket, hogy jobban el tudd dönteni, a te problémádra melyik a legjobb választás.

Az IP kamera

Az IP kamera a három rendszer közül a legdrágább, és egyben a legtöbb lehetőséget biztosítja. Az IP kamera egy teljesen autonóm eszköz, a használatához nincs szükség egy működő számítógépre, vagy DVR-ra (videorögzítőre), mint az analóg biztonsági kameráknak. Önmagában is működőképes, közvetlenül a számítógéphálózatodra csatlakozik, szokványos számítógéphálózati UTP kábel-, vagy – számos modell esetében – vezeték nélkül, WiFi segítségével. A hálózatodon saját IP címe van, és így – megfelelő hálózati beállítások esetén – bárhonnan, bármilyen internet képes eszközről közvetlenül elérhető, akár az okostelefonodról, vagy a tabletedről is.
Az IP kamera funkcionalitásában is a legtöbbet kínálja: a WiFi csatlakozáson kívül is számos olyan funkció van, amely csak egy IP kamera esetén lehet elérhető, mint például a memóriakártya kezelés, az integrált hangátvitel, vagy a beépített testhőérzékelő PIR szenzor.
Képfelbontás tekintetében az IP kamerák igen széles spektrumon mozognak, a 0.3 megapixeles alap modellek még nem feltétlenül múlják felül a hagyományos analóg biztonsági kamerák részletgazdagságát, és az AHD rendszerek már képesek  felvenni a versenyt akár a 2 megapixeles IP kamerákkal is (de csak felbontás tekintetében, hiszen az analóg jelként továbbított képük mindig valamivel rosszabb minőségű, mint a végig digitális IP kameráké). E felett viszont már csakis az IP kameráké a terep, más technológia nem képes biztosítani ennél magasabb felbontást.
Mindezeket a – divatos szóval – „okos” funkciókat úgy éri el, hogy az IP kamera valójában egy kis, Linux operációs rendszert és azon egy egyszerűsített webszervert futtató miniszámítógép.

Erről írtunk is egy külön cikket, olvasd el, és minden világos lesz:
A biztonsági kamerák felbontásáról

A hagyományos, analóg biztonsági kamera

A legrégebbi, és egyben legolcsóbb megoldást a hagyományos, analóg biztonsági kamera nyújtja, mely önmagában nem működőképes, mindig össze van kötve egy úgynevezett DVR-rel (digitális video rögzítő), mely egy kisebb videomagnó formájú eszköz, mely a rá csatlakoztatott kamerák képét digitalizálja. A köztük lévő kapcsolatot jellemzően egy kimondottan erre a célra húzott analóg koax kábel valósítja meg, bár manapság – az egyszerűbb kezelhetősége miatt – gyakran erre a célra is a számitógéphálózatoknál megismert UTP kábelt használunk (ettől függetlenül a továbbított jel sajnos ekkor is analóg marad).
A hagyományos analóg kamerák felbontását a régi TV szabványok (PAL, NTSC…) korlátozzák, így néhány konkurensünk félrevezető állításaival szemben a felbontásuk nem haladhatja meg a maximális 960 x 575-t (~0.5 megapixel).
 

Az AHD biztonsági kamera

Az AHD biztonsági kamera létjogosultságát az adja, hogy nagyon sok rendszer esetében nincs  szükség az IP kamerák okos funkcióira, ugyanakkor a hagyományos analóg biztonsági kamerák limitált felbontása helyett nagyon is szükség lenne a korábban csak IP kamerával elérhető részletgazdag képre.
Az AHD kamera pontosan ezt biztosítja, ráadásul a hagyományos analóg rendszerekkel közel azonos áron. Az AHD rendszerek esetén a kamerák képesek analóg koax kábelen, vagy számítógéphálózati UTP kábelen is kapcsolódni a videorögzítőhöz, melynek természetesen szintén AHD kompatibilisnek kell lennie. Az AHD DVR-ek hagyományos analóg- és AHD biztonsági kamerák jelének feldolgozására is képesek.
Az elérhető felbontás jelenleg 1 megapixel, de már küszöbön állnak a 2 megapixeles AHD rendszerek is.
 

A különbségek összefoglalva

Jel

Hálózat

Vezeték nélküli kapcsolat

Működés

Képfelbontás

IP kamera digitális számítógép- hálózat van WiFi autonóm okos egység, akár egy darab is használható önmagában 0.3 megapixeltől elméletileg bármilyen felbontásig
Hagyományos biztonsági kamera analóg dedikált kábelezés nincs WiFi egy DVR video rögzítőnek folyamatosan digitalizálnia kell a képét maximum
960 x 575
(0.5 megapixel)
AHD biztonsági kamera analóg dedikált kábelezés nincs WiFi egy AHD DVR video rögzítőnek folyamatosan digitalizálnia kell a képét 1 megapixel vagy
2 megapixel

Néhány eset, amikor mindenképp IP kamerát válassz

  • Ha 2 megapixelnél nagyobb felbontást szeretnél.
  • Ha csak egy-két kamerára van szükséged, pl. egy kisgyermek-, vagy egy kis iroda megfigyelése céljából. Ekkor egy IP kamera magában olcsóbb lehet, mint egy analóg kamera és a hozzá feltétlenül szükséges rögzítő együtt.
  • Ha vezeték nélküli (WiFi) kapcsolatra van szükség.
  • Ha csak egy olcsó kamerát szeretnél, amely forgatható is.
  • Ha olyan funkcióra van szükséged, amelyet csak egy IP kamera képes biztosítani, mint például a memóriakártyára rögzítés, az integrált hangátvitel, vagy a testhőérzékelő PIR szenzor.

Amikor semmiképp se válassz IP kamerát

Az IP kamerák a digitális jelátvitel során használt videotömörítésük miatt egy csekély (1-2 másodperces) késéssel továbbítják az élőképüket, míg az analóg kamerák esetében ilyen késésről nem beszélhetünk. Így aztán ha a te esetedben fontos az, hogy a kamera élő képe valós idejű legyen, úgy mindenképpen analóg (hagyományos vagy AHD) rendszerű kamerát kell választanod.

IP kamerát és analóg biztonsági kamerát nem lehet egy rendszerben használni?

Régebben erre nem volt lehetőség, de ma már mi is kínálunk olyan Hibrid Video Rögzítőket (HVR), melyek képesek IP kamerák és hagyományos analóg biztonsági kamerák képét is rögzíteni egyetlen rendszeren belül. Ez hatalmas rugalmasságot tesz lehetővé, hiszen választhatsz az olcsó analóg kamerák mellé néhány nagyfelbontású IP kamerát is, így csak azokban a megfigyelendő pozíciókban kell költened a nagy felbontásra, ahol arra valóban szükséged van. A Hibrid rendszerekről bővebben itt olvashatsz: Hibrid kamerarendszerek ismertetése.

Related posts

Comments are closed.

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron