Barion Pixel
Uncategorized

Wansview kézikönyv M szériás IP kamerákhoz

Olvassa el kapcsolódó kézikönyveinket is:

1. Bevezetés

1.1 A csomag tartalma:

 • Tápegység
 • Csavarok
 • Gyári telepítőlemez
 • UTP Kábel
 • WiFi Antenna (WiFi-s modellek esetén)
 • Tartókonzol

1.2 Első beüzemelés


Kicsomagolás után az első beüzemelés során (WiFi-s modellek esetén is), egy UTP kábellel csatlakoztassuk a IP kamerát egy routerre. Fontos, hogy a számítógép is ugyanarra a routerre legyen csatlakoztatva. A kezdeti beállítások után, már természetesen bárhonnan megtekinthető lesz a kamera.
Amennyiben a csatlakoztatás sikerült, az IP kamera UTP csatlakozásánál két led fog világítani. Egy narancssárga és egy zöld.
Ha ezek közül valamelyik nem ég, akkor a következő hibalehetőségek lehetnek:
Narancssárga led nem ég: Nincs feszültségforrás. Ellenőrizze a áramhálózatot és a tápegység helyes működését.
Zöld led nem ég: Nincs hálózati forgalom. Ellenőrizze a UTP kábelt sértetlenségét és a csatlakozási pontok megfelelőségét.
A csatlakoztatás után helyezze be a gyári telepítőlemezt a számítógépbe, és indítsa el a „HMSearch_en.exe” programot. (Amennyiben engedélyt kér a program a hálózati csatlakozásra, kérem engedélyezze, különben nem fog működni a program)
A következő képernyő fogja fogadni:

wansview hm series kezikonyv 48
<noscript><img decoding=async class=size medium wp image 1061 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 48 300x294png alt=wansview hm series kezikonyv 48 width=300 height=294 ><noscript><a> A M szériás kamerakereső program kezelőfelülete

Bal felső sarokban találhatjuk meg a saját belső IP címünket, illetve az alapértelmezett átjáró és DNS címeket. Bal alsó részben fognak megjelenni a hálózaton lévő aktív IP kamerák listája. Jobb oldalt pedig, a kamera adatai. Kattintsunk a „Search (F3)” gombra.
wansview hm series kezikonyv 47
<noscript><img decoding=async class=size medium wp image 1060 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 47 300x294png alt=wansview hm series kezikonyv 47 width=300 height=294 ><noscript><a> A listában megjelennek a hálózaton lévő aktív IP kamerák

Amennyiben a csatlakoztatás helyen, a listába megjelennek az IP kamerák listája. Kattintsunk arra a kamerára amit meg szeretnénk tekinteni. Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a bal felső sarokban lévő „DNS1” és a „Gateway” stimmeljen a jobb oldalon lévő kameránál. Amennyiben ezek nem egyeznek, írjuk át a megfelelő értékre. Egy példa:
wansview hm series kezikonyv 50
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1062 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 50png alt=wansview hm series kezikonyv 50 width=600 height=147 ><noscript><a> Ha nem egyeznek az értékek akkor a kamera nem fog működni

Ha a Gateway és a Subnet mask értéke 192.168.1.1, akkor a kameránál is ezeket az értékeket kell beírni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ip cím harmadik számát is módosítani kell, Amennyiben nem vagyunk biztosak a beállításban, akkor lehetőség van arra, hogy a kamera saját maga állítsa be a kívánt értékeket. Az bekapcsoláshoz jelölje ki a „Set IP automatically” jelölődobozt.
A módosításhoz írja be a kamerához tartozó felhasználónevet és jelszót, az „Authentication” résznél, a „Viewing Account”-hez a felhasználónevet (Gyári érték: admin), és a „Viewing Password”-höz pedig a jelszót (Gyári érték: 123456), majd kattintsunk az „Update (F5)” gombra. A kamera egyes esetekben újra is indulhat.

2. Használat

2.1 Böngésző beállítása

Az IP kamera teljes értékű használatához Internet Explorer szükséges. A legújabb 11-es verziót még nem támogatja a program teljes körűen.
A beállítás menetéről itt olvashat bővebben:
Böngésző beállítása IP kamera és biztonsági kamera rendszer használatához
Megjegyzés: A M szériás kameráknál már működik Firefox és Chrome alatt is.

2.2 IP Kamera belépés


A beállítások után, most már a kamera elérhető a böngészőben. Írjuk be a korábban beállított IP címet a böngésző címsorában. Ekkor kérni fogja a felhasználónevet és jelszavat. Gyárilag ezek az értékek: Felhasználónév: admin, Jelszó: 123456

wansview hm series kezikonyv 46
<noscript><img decoding=async class=alignnone size medium wp image 1059 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 46 300x182png alt=wansview hm series kezikonyv 46 width=300 height=182 ><noscript><a> IP kamera nyitófelülete

A belépés után láthatjuk az IP kamera nyitófelületét. Első lépésként kattintsunk az „ActiveX letöltés” szövegre és telepítsük a programot. A telepítés után frissítsük a lapot.
A videó képhez kattintsunk a „Videó nézet” szövegre. Amennyiben csak a csökkentett mobilos felbontású képet akarjuk megtekinteni, akkor a „Mobil nézet” szöveget válasszuk ki.
wansview hm series kezikonyv 45
<noscript><img decoding=async class= wp image 1058 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 45 1024x521png alt=wansview hm series kezikonyv 45 width=625 height=317 ><noscript><a> Az IP kamera élőfelvétele

Itt már láthatjuk az élőképet.

2.3 Kezelőgombok

Nagyítás:
wansview hm series kezikonyv 44
Amennyiben a kamera támogatja a digitális nagyítás opciót, akkor ezekkel a gombokkal lehet nagyítani illetve kicsinyíteni.
Mínusz gombbal kicsinyíthetünk, plusszal nagyíthatunk, a teli körrel pedig visszaállítjuk az alapértelmezett értéket.
Mikrofon és hangszóró bekapcsolása:
wansview hm series kezikonyv 43
Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a videofelvétel mellett a hangot is lejátszani. A beltéri forgathatós kameráknál van beépített mikrofon, tehát nem szükséges külső eszközt kötni rá. Lehetőség van továbbá arra is, hogy kétirányú kommunikációt folytassunk. Ehhez szükséges egy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofon, melynek segítségével az IP kamerára rákötött hangszóróján hallható a hangunk.
Hangszóró bekapcsolásához, kattintsunk a mikrofon ikonra, míg a hang lejátszáshoz kattintsunk a hangszóró gombra.
Csatornák:
wansview hm series kezikonyv 42
Az IP kamera többféle csatornát is támogat. Továbbá egyszerre akár több kamera képét is megtekinthetjük. Lehetséges opciók:
1st Stream: 1db kamera képét láthatjuk maximális felbontásban.
2nd Stream: 4 db kamera képét láthatjuk, csökkentett felbontásban.
3rd Stream: 12 db kamera képét láthatjuk, alacsony felbontásban.
Forgatás:

wansview hm series kezikonyv 41
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1054 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 41png alt=wansview hm series kezikonyv 41 width=215 height=194 ><noscript><a> A forgatható kamerák esetében a webes felületről is irányíthatóak

Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a kezelőfelületen forgatni a kamerát. A megfelelő nyilak megnyomásával, tudjuk forgatni a kamerát. A mozgás addig tart ameddig a gombot nyomva tartjuk.
Pásztázás:
wansview hm series kezikonyv 39
Forgathatós IP kamerák esetében lehetőség van függőleges és vízszintes pásztázásra is. Nyomjuk meg a kívánt irányít és a kamera folyamatosan fog pásztázni jobb-balra, vagy felfele-lefele.
Presetek:
wansview hm series kezikonyv 40
Forgathatós IP kamerák esetén lehetőség van előre betanított forgatásokra is. Ha ilyet szeretnék beállítani, akkor kezdjük el forgatni a kamerát a megfelelő pozícióba majd kattintsunk a „Set” gombra. Ha több ilyet is szeretnénk menteni, akkor mindig a „Preset” lenyíló menünél válasszunk egyedi számot. A mentett mozgatás előhívásához kattintsunk a „Call” gombra.
Pillanatkép és videofelvétel:
wansview hm series kezikonyv 38
Lehetőség van az aktuális élőképről pillanatképet illetve videofelvételt készíteni. A pillanatfelvételhez kattintsunk a fényképező gombra, míg a videofelvételhez kattintsunk a jobb oldali gombra.
SD kártya és visszajátszás:
wansview hm series kezikonyv 37
Ha az IP kamera támogatja, akkor lehetőség van az SD kártyán tárolt felvételek megtekintésére. Ehhez kattintsunk az SD kártya ikonra. Ekkor böngészhetünk a felvételek között időrendben. Illetve le is tölthetjük az adott felvételeket és képeket. Ha csak vissza szeretnénk játszani, akkor kattintsunk a jobb oldali gombra és válasszuk ki a kívánt időpontot.
Egyéb gombok:
wansview hm series kezikonyv 36
A beállítások gomb megnyomásával, eljuthatunk az IP kamera beállítási közé. A főoldal gomb segítségével, pedig a nyitófelületre mehetünk vissza.

3. IP kamera információk


wansview hm series kezikonyv 35
<noscript><img decoding=async class= wp image 1048 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 35png alt=wansview hm series kezikonyv 35 width=678 height=460 ><noscript><a> A beállítások nyitóoldalán megtalálhatjuk az összes információt

A beállítások nyitólapján, egy összegző oldalt találunk, ahol részletes le vannak írva a kamerákra vonatkozó információk.
Eszköz ID: A gyári szám, ez minden kameránál különböző érték. A gyári DDNS cím is ezzel kezdődik minden esetben.
Jelenlegi kliens: Összesen hány felhasználó van jelenleg bejelentkezve az IP kamerára.
Hálózati kapcsolódás: Milyen módon csatlakozik a kamera a hálózatra. Ez két fajta mód lehet: Vezetékes és vezeték nélküli.
Program és Web verzió: A kamerán fent lévő programnak a verziószámai. Terméktámogatásnál ezeket a verziószámokat érdemes feljegyezni.
MAC cím: Minden hálózati eszköznek van egyedi úgynevezett MAC címe. Ez alapján lehet azonosítani az eszközt a hálózaton. Részletesen itt olvashat róla:
MAC címek
IP Cím: A kamera jelenlegi IP címe. IP címek az elméleti leírásához kattintson IDE.
Alhálózati maszk és DNS: A kamerának a jelenlegi alhálózati maszk és DNS címei. Elméleti leíráshoz kattintson IDE.
Futási idő: Jelenlegi dátum és idő a kamerán.
TF/SD státusz: Amennyiben a kamera rendelkezik SD kártya foglalattal, akkor itt tekinthető meg, hogy mekkora a kártya kapacitása illetve még mennyi szabad hely áll rendelkezésre.
wansview hm series kezikonyv 34
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1047 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 34png alt=wansview hm series kezikonyv 34 width=577 height=79 ><noscript><a> SD kártyára vonatkozó információk

Ha meg szeretnénk tekinteni a SD kártya tartalmát, akkor kattintsunk a „TF/SD kártya tartalmának megtekintése” gombra. Amennyiben minden adatot törölni szeretnék a kártyáról, akkor kattintsunk a „TF/SD kártya formázás” gombra. (FIGYELEM! Minden adat el fog veszni!).
A kártya leválasztásához pedig kattintsunk a „TF/SD kártya leállítása” gombra. Ekkor a kamera lecsatlakoztatja a kártyát. Így biztonságosan eltávolítható a memóriakártya.
A kültéri kamerák esetén, hogy ne érje víz a memóriakártyát, le kell szerelni a kamera hátsó takarólapját, hogy hozzáférjünk a memóriakártya foglalathoz. A kamera alaplapján fogjuk megtalálni a foglalatot. Ez a művelet nem jár garanciavesztéssel.
wansview hm series kezikonyv 51
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1071 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 51jpg alt=wansview hm series kezikonyv 51 width=583 height=777 ><noscript><a> A kültéri kamerák esetén a kamera házban található a memóriakártya foglalat

4. Média

4.1 Videó beállítások

wansview hm series kezikonyv 33
A képfrissítés frekvencia állításával ki lehet küszöbölni a különböző neoncsövek és világításoknak a vibrálását. Amennyiben ilyet tapasztal, próbálja meg módosítani a beállítást 60 Hz-re.
wansview hm series kezikonyv 32
Az első csatorna az úgynevezett főcsatorna. Itt lehet megtekinteni az IP kamera maximális felbontását. A bitarány növeléséhez a kép minősége jobb lesz, viszont ezzel a kamera hálózati igénye is növekedik. Amennyiben lassú internetkapcsolattal rendelkezik és kívülről is meg szeretné tekinteni a kamera képet, akkor érdemes a bitarányt csökkenteni.
Képarány avagy FPS: képkocka per másodperc – A másodpercenként megjelenített képek száma. Az emberi szem a 24 FPS-t már folyamatosnak látja. Minél kisebb ez az érték annál darabosabb lesz a kép.
wansview hm series kezikonyv 31
A második csatornát általában a mobilos megjelenésen láthatjuk. Illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk.
wansview hm series kezikonyv 30
A harmadik csatorna szintén a mobilos megjelenésnél láthatjuk, illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk. A JPEG csatornánál, pedig nem videofelvételt, hanem mindig egy fix képet láthatunk. Ez pl. online közvetítésnél, használható, ha kevés hálózati erőforrás áll rendelkezésünkre.

wansview hm series kezikonyv 29
<noscript><img decoding=async class= wp image 1042 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 29png alt=wansview hm series kezikonyv 29 width=662 height=143 ><noscript><a> Az úgynevezett OSD funkció segítségével tetszőleges szöveget és a dátumot is megjeleníthetjük az élőképen

Az utolsó szekcióba, pedig bekapcsolhatjuk az élőfelvételek a aktuális dátum kijelzését, illetve megadhatunk egy tetszőleges szöveget, amit szintén megjelenik az élőfelvételen. Ha több kamerából áll a rendszer, akkor így könnyen meg lehet különböztetni a kamerákat.

4.2 Audio beállítások

wansview hm series kezikonyv 28
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1041 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 28png alt=wansview hm series kezikonyv 28 width=399 height=106 ><noscript><a> Ki és bemeneti hangerő meghatározása

Amennyiben a kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, vagy audio kivezetéssel, akkor itt beállítható a kimeneti és bemeneti hang erőssége.
wansview hm series kezikonyv 27
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1040 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 27png alt=wansview hm series kezikonyv 27 width=325 height=272 ><noscript><a> Különféle audio tömörítéseket is ki lehet választani

Lehetőség van a hangot rögzíteni is. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg ONVIF szabvány nem képes hang átvitelére, így ez a funkció csak akkor működik ha saját Wansview rögzítővel használjuk a kamerákat vagy ha SD kártyára mentjük a felvételeket.
Továbbá választhatunk Audio tömörítési módot is. A “G.711” tömörítés jobb hangminőséget eredményez, de gyorsabb internet kapcsolat szükséges hozzá.

4.3 Kép beállítások

wansview hm series kezikonyv 26
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1039 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 26png alt=wansview hm series kezikonyv 26 width=405 height=164 ><noscript><a> Az élőkép korrekciójára is van lehetőség

Az IP kamera kép beállításoknál 3 opció áll rendelkezésre a finomhangolásra.
Fényerő: Növelésével kiemelheti a részleteket a túl- vagy alulexponált részeket.
Telítettség: A színtelítettség azt fejezi ki, hogy a különböző színekben a domináns színárnyalat mennyire dominál az összes többi színárnyalathoz képest. Más szóval az adott szín annál telítetlenebb minél többféle hullámhosszú elektromágneses sugárzás alkotja.
Kontraszt: A világos és sötét részek közötti fényesség aránya
Ha a kamera esetlegesen fejjel lefelé került felszerelése, akkor a képet meg lehet forgatni a „Forgat” és „Tükörkép” kijelölésével.
wansview hm series kezikonyv 25
Kézzel is ki lehet kapcsolni az éjszaka világító infra led-eket, ha esetlegesen zavaró hatással van. Illetve az éjszakai úgynevezett IR-CUT szűrő is kikapcsolható.
IR-CUT fogalma: Az éjjellátáshoz használt infra ledek működéséhez szükséges szűrő a nappali viszonyok közt torzítja a kamera színeit, a zöld szín lilásnak, a szürke kékesnek látszik. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölése az IRCUT technológia, mely hatására az éjjellátó kamerák képe nappal is színhű marad.

5. Hálózat

5.1 Hálózati beállítások

wansview hm series kezikonyv 24
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1037 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 24png alt=wansview hm series kezikonyv 24 width=403 height=227 ><noscript><a> Lehetőség van Fix IP címre vagy rábízhatjuk a routerre is ezt a beállítást

A hálózati beállításoknál, módosítani tudjuk a kamerához tartozó IP címet, alhálózati maszkot, átjárót és DNS címeket. Ha nem vagyunk biztos a beállításokban, akkor a „IP Beállítás Típusa” legördülő menüt állítsuk „Dinamikus IP cím”-re. Illetve „DNS beállítás Típusát” „DHCP”-re. Ekkor a router automatikusan megadja a kamerának ezeket az adatokat.
Megjegyzés: Ilyenkor a kamera IP címe általában megváltozik. Futtassa ismét a „HM_search.exe” programot, ahol megtudhatja milyen IP címen érhető el a kamera.
wansview hm series kezikonyv 23
<noscript><img decoding=async class= wp image 1036 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 23png alt=wansview hm series kezikonyv 23 width=705 height=133 ><noscript><a> HTTP port és RTSP portok beállítása

A port beállításokban átírhatjuk a kamera portjait. A portokról bővebben
ITT olvashat.
Amennyiben megváltoztatja a alapértelmezett HTTP portot, akkor ügyeljen arra, hogy a kamera elérése is megváltozik. Ha pl. a kamera elérése eddig 192.168.1.159 címen volt elérhető, és megváltoztatja a HTTP portok pl: 1000-re, akkor az új elérés a következő lesz: 192.168.1.169:1000
Az RTSP porton keresztül folyik a videofolyam. Ha nem biztos a beállításában, akkor ne módosítsa. Az RTSP azonosításnál, ha a kamerát szeretnénk online stream-re használni, akkor válasszuk a „Ki” opciót. A beállítás után indítsa újra az IP kamerát.

5.2 WiFi (Vezeték nélküli kapcsolódás) beállítása

wansview hm series kezikonyv 22
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1035 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 22png alt=wansview hm series kezikonyv 22 width=521 height=321 ><noscript><a> WiFi beállítások

Ha a kamera rendelkezik vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel, akkor ezen a menüponton lehet beállítani. Kezdésnek állítsuk át a WiFi mód bekapcsolást „Bekapcsolva” módra.
Ekkora megjelennek a szükséges mezők a beállításhoz. Kattintsunk a „Keresés” gombra.
FIGYELEM! A routeren MAC SZŰRÉS ALKALMAZÁSA ESETÉN vegye figyelembe, hogy a kamera MAC azonosítója más vezetékes, és más vezeték nélküli kapcsolat esetén!
Megjegyzés: A kamerára csavarozza fel a dobozban található WiFi antennát.
wansview hm series kezikonyv 52
<noscript><img decoding=async class= wp image 1078 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 52png alt=wansview hm series kezikonyv 52 width=633 height=539 ><noscript><a> Az ablakba megjelennek az elérhető hálózatok listája

A kamera ekkor kilistázza az elérhető WiFi hálózatokat. Amennyiben nem jelenik meg az Ön hálózata, kérem ellenőrizze a router beállításaiban, hogy nincs-e rejtve esetleg a hálózati azonosító, illetve megfelelő távolságra van-e a kamera a routertől.
Az „Ok” gomb megnyomásával, adjuk hozzá a hálózatot a kamerához. Ekkor a kamera kitölti már a titkosítás módját és az azonosítást.
A kulcs és kulcs megerősítése mezőbe írjuk be a hálózathoz tartozó jelszót. Majd kattintsunk az „Alkalmaz” gombra.
wansview hm series kezikonyv 53
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1079 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 53png alt=wansview hm series kezikonyv 53 width=421 height=200 ><noscript><a> Ha sikeresek a beállítások akkor ezt az üzenetet kapjuk

A adatok helyességét ellenőrizzük az „Ellenőriz” gomb megnyomásával. Ha minden adat megfelelően van megadva, akkor ez az üzenet fogad minket: „WiFi hálózati beállítás helyes!”.
Ha sikertelen üzenetet kapunk, akkor ellenőrizzük a jelszó helyességét.

5.3 Távoli elérés

wansview hm series kezikonyv 21
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1034 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 21png alt=wansview hm series kezikonyv 21 width=388 height=103 ><noscript><a> Gyári DDNS cím

Az IP kamera rendelkezik gyári DDNS címmel. Ha el lett végezve a úgynevezett Port Forward beállítás, akkor a Gyári domain címen érhető el a kamera. Ez mindig egyedi cím, amit a kamera hátulján lévő matricán tudhat meg. DDNS-ről további információkat olvashat
IDE kattintva.
wansview hm series kezikonyv 20
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1033 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 20png alt=wansview hm series kezikonyv 20 width=440 height=189 ><noscript><a> Külsős DDNS címet is be lehet állítani

Az IP kamerán beállítható külső DDNS szolgáltatók is. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a „Bekapcsolva” opcióra, majd töltsük ki a DDNS szolgáltatótól kapott adatokkal. Weboldalunkon is vásárolhat DDNS fiókot, ami ingyenesen beüzemelünk Önnek.
wansview hm series kezikonyv 19
UPnP port átirányítás: UPNP esetén a kamera és a router egymás között le tudják tárgyalni a szükséges portok nyitását, Fontos megjegyezni, hogy a bekapcsolása sokszor zavart okozhat.
Internet Cím: Megtudhatjuk a külső publikus IP címünket.

5.4 Onvif beállítás

wansview hm series kezikonyv 18
Az ONVIF szabvány lehetővé teszi, hogy egy IP kamera más gyártó termékeivel, szoftvereivel is kompatibilis legyen. Természetesen az együttműködés feltétele, hogy a másik termék is támogassa az ONVIF szabvány azonos verzióját.
Ha nem szeretnénk ez az opciót használni, akkor kattintsunk a „Ki” opcióra.
Továbbá beállíthatjuk, hogy milyen porton legyen elérhető a kamera az ONVIF szabványon keresztül. Az ellenőrzési igazolás csak kivételes esetekben kell bekapcsolni. Általános felhasználásnál legyen kikapcsolva.

6. Riasztás

6.1 Külső riasztás

wansview hm series kezikonyv 17
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1030 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 17png alt=wansview hm series kezikonyv 17 width=345 height=114 ><noscript><a> Ha rendelkezik a kamera rirasztó kimenettel akkor itt állítható be hogy riasztás esetén milyen jelet küldjön

Ha az IP kamera rendelkezik riasztó ki és bemenettel, akkor itt beállítható, hogy riasztás esetén a kamera küldjön egy jelet a riasztó kimeneti pontra. Meghatározható, hogy nyitó illetve záró jelet küldjön. Ezzel akár riasztás esetén felkapcsolható egy reflektor, vagy akár egy külső riasztóegység is.

6.2 Mozgásérzékelés

wansview hm series kezikonyv 15
<noscript><img decoding=async class= wp image 1028 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 15png alt=wansview hm series kezikonyv 15 width=665 height=93 ><noscript><a> Maximum 4 zónát támogat a kamera

Az IP kamera támogatja a mozgásérzékelés funkciót. Maximálisan 4 zónát támogat. Első lépésként jelöljük ki az Zóna1 opciót. Majd a csúszkával tudjuk meghatározni, hogy milyen érzékenységgel riasszon. Ez az érték 1-100-ig terjedhet. Így beállítható, hogy pl. egy kisállat esetén ne történjen vakriasztás. Amennyiben kijelöltük az első zónát, a élőképen megjelenik egy zöld téglalap. Ezt a téglalapot szabadon mozgathatjuk és nagyíthatjuk. A mozgatáshoz kattintson a téglalap középre és lenyomott gombbal húzza a megfelelő területre. A nagyításhoz pedig a jobb alsó saroknál kattintson a jelölésre.
wansview hm series kezikonyv 16
<noscript><img decoding=async class= wp image 1029 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 16png alt=wansview hm series kezikonyv 16 width=686 height=415 ><noscript><a> Élőképen láthatóak a mozgásérzékelés zónái

6.3 Hangriasztás

wansview hm series kezikonyv 14
Ha az IP kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, akkor beállítható, hogy hang esetén is történjen riasztás. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a „Be” opcióra, és szintén megadhatunk egy érzékenységi szintet. Ez az érték 1-100-ig terjedhet.

6.4 Riasztás

wansview hm series kezikonyv 13
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1026 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 13png alt=wansview hm series kezikonyv 13 width=458 height=256 ><noscript><a> Többféle interakció is választható ha riasztás érkezett

Többféle opció is beállítható, hogy mi történjen riasztás esetén.
Felvételek mentése SD kártyára: Kiválasztható, hogy fotót illetve videót is mentsen-e az IP kamera. Fontos megjegyezni, hogy a készüléknek támogatnia kell az SD kártya foglalatot, illetve az opció bekapcsolása előtt helyezzen be egy SD kártyát a kamerába.
Felvételek FTP szerverre mentése: Szintén megadható, hogy képet vagy videót is küldjön az készülék. Viszont videó küldés esetén szükséges, hogy a kamerába legyen SD kártya. Máskülönben csak a fotókat fogja küldeni.
Időköz: Beállítható, hogy egy riasztás hány másodpercig tartson.
Riasztási szerver: A kamera támogatja a külső riasztási szerverre történő jelzést. Aki rendelkezik ilyen eszközzel, a „Riasztási szerver beállítás” menüpont alatt töltse ki a csatlakozási adatokat.
E-mail riasztás: Riasztás esetén küld egy email-t, 3 képernyőfotóval a riasztás eseményről.
Kapcsolati preset: Ha van tárolt úgynevezett „Preset”, akkor beállítható, hogy riasztás esetén elvégezze az előre betanított forgást.

6.5 Riasztás időzítése

wansview hm series kezikonyv 12
<noscript><img decoding=async class= wp image 1025 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 12png alt=wansview hm series kezikonyv 12 width=995 height=242 ><noscript><a> Mozgás időzítése

Lehetőség van a riasztás időzítésre is. Ha például csak munkaidőn túl kell, hogy riasszon a kamera, akkor beállíthatók, hogy csak bizonyos időtartományba riasszon az IP kamera.
A zöld téglalap az aktív éles időszak, míg a fehér a kikapcsolt inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról
ITT olvashat bővebben.

7. Haladó

7.1 Felhasználók

wansview hm series kezikonyv 11
<noscript><img decoding=async class= wp image 1024 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 11png alt=wansview hm series kezikonyv 11 width=1086 height=153 ><noscript><a> 3 féle felhasználói jogot kezel az IP kamera

Az IP kamera 3 fajta jogosultsági szintet támogat. Az adminisztrátornak mindenhez joga van. Az operátornak, csak a kamera beállításához van joga (pl. forgatás). Míg a látogató csak a kamera képét látja.
Ebbe a menüpontba lehetőségünk van, módosítani a gyári belépési adatokat. Az első mezőbe adjuk meg a kívánt felhasználónevet, a második mezőbe pedig a hozzá tartozó jelszót, míg a harmadikba pedig a jelszó megerősítést.

7.2 Automatikus rögzítés

wansview hm series kezikonyv 10
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1023 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 10png alt=wansview hm series kezikonyv 10 width=574 height=203 ><noscript><a> Meghatározott időközönként elmenthetőek a felvételek

Az IP kamera azt a funkciót is támogatja, hogy egy bizonyos időintervallumba készít egy fontot és elmenti az SD kártyára vagy feltölti az FTP szerverre. Megadhatjuk, hogy hány másodpercenként készítsen képet (1 mp a minimum érték). Illetve a jelölődoboz kijelölésével megadhatjuk, hogy hova mentse a felvételeket. FTP beállításról az FTP menüpontban olvashat.
wansview hm series kezikonyv 9
<noscript><img decoding=async class= wp image 1022 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 9png alt=wansview hm series kezikonyv 9 width=968 height=230 ><noscript><a> Rögzítés időzítése

Szintén van lehetőség az időzítésre is. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról
ITT olvashat bővebben.

7.3 Rögzítés TF/SD kártyára

wansview hm series kezikonyv 8
<noscript><img decoding=async class= wp image 1021 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 8png alt=wansview hm series kezikonyv 8 width=1030 height=368 ><noscript><a> SD kártyára való rögzítés időzítése

Ha az IP kamera támogatja a memóriakártya behelyezését, akkor ezen a menüponton tudjuk aktiválni a rögzítés. Jelöljük ki a „Be” opciót. Ekkor megjelennek a részletes beállítások.
Meghatározhatjuk, hogy egy felvétel hány másodperces legyen maximum. A 600 másodperc 10 percet jelent. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként új fájlba menti a kamera a felvételeket, így könnyebben lehet visszanézni az adott eseményeket. Beállíthatjuk, hogy melyik csatorna kerüljön rögzítésre. Az első csatorna mindig a maximális felbontást jelenti. A további csatornák kiválasztásával romlik a minőség, viszont több felvétel fog felférni a memóriakártyára.
Itt is van lehetőség időzítésre. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról
ITT olvashat bővebben.

7.4 Email

wansview hm series kezikonyv 7
<noscript><img decoding=async class= wp image 1020 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 7png alt=wansview hm series kezikonyv 7 width=637 height=442 ><noscript><a> Email küldési beállítások

Az Email beállítások alatt megadhatunk egy fiókot, amire küldi az IP kamera a riasztás esetén keletkező fotókat. SMTP szerver általában minden internetszolgáltató mellékel, de beállítható tetszőleges fiók is, pl Gmail.
Egy példa Gmail fiók beüzemeléshez:

 1. SMTP Szerver név: smtp.gmail.com
 2. Szerver port: 465
 3. SSL: Legyen kijelölve.
 4. Azonosítás: Legyen kijelölve az „Igen” opció.
 5. Felhasználónév: A Gmail-hez tartozó fióknak a felhasználóneve. Fontos, hogy a teljes email címet írja ki. pl: cameradepo@gmail.com
 6. Jelszó: A Gmail-hez tartozó jelszava.
 7. Címzett: Ide azokat a címeket írja, ahova szeretné továbbítani a riasztási e-maileket.
 8. Tárgy: Az email tárgya. Fontos megjegyezni, hogy érdemes ékezetmentesen beírni.
 9. Üzenet: Az email üzenete. Tetszőleges szöveg adatható meg, itt is ügyeljünk, hogy lehetőleg ékezet nélkül írjuk be.

Kattintsunk ezek után az „Alkalmaz” gombra, majd a „Teszt” gomb segítségével ellenőrizzük a beállításokat. Ha a „Sikeres” üzenetet látjuk, akkor sikeres volt a beállítás. Amennyiben a beállítás „Sikertelen”, akkor ellenőrizzük, hogy a felhasználónév és jelszó megfelelő-e.

7.5 FTP

wansview hm series kezikonyv 6
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1019 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 6png alt=wansview hm series kezikonyv 6 width=527 height=236 ><noscript><a> FTP szerver beállítások

Az FTP beállítások alatt adhatjuk meg az adatokat, hogy milyen szerverre küldje az IP kamera a felvételeket. A tesztelés előtt kérem mentse el a beállításokat.

7.6 PTZ Protokoll

wansview hm series kezikonyv 4
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1017 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 4png alt=wansview hm series kezikonyv 4 width=391 height=130 ><noscript><a> Pásztázási és forgási sebesség beállítása

A PTZ protokoll alatt állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan pásztázzon illetve forogjon az IP kamera. A pásztázási sebességnél 1-50ig adhatjuk meg az értéket. Ezt az opciót a kamera kezelőfelületén tudjuk aktiválni.
A PTZ sebességnél pedig megadhatjuk, hogy milyen sebességgel forogjon a kamera manuális irányítással.
Az utolsó opció alatt, pedig bekapcsolhatjuk, hogy mindig térjen középre a kamera ellenőrzés során. Pl. újraindításnál.

8. Rendszer

8.1 Eszköz információk

Kattintson IDE a menüpont bővebb ismertetőjéhez.

8.2 Idő beállítások

wansview hm series kezikonyv 3
<noscript><img decoding=async class= wp image 1016 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 3png alt=wansview hm series kezikonyv 3 width=664 height=284 ><noscript><a> Idő beállítások

Itt állíthatjuk be a pontos időt a kamerán. Ha a „Hálózati idő” opciót kijelöljük, akkor a kamera folyamatosan frissíti az órát egy külső szerver segítségével. Ekkor ügyeljünk arra, hogy az Időzóna megfelelő legyen. (Magyarország esetén GMT + 1).
Illetve lehetőség van a számítógép órájával is szinkronizálni a kamerát. Ha ezt szeretnénk, nyomjuk meg a „Szinkronizálás a PC órájával” gombot.

8.3 Gyári adatok

wansview hm series kezikonyv 2
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1015 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 2png alt=wansview hm series kezikonyv 2 width=583 height=218 ><noscript><a> Gyári adatok visszaállítása és szoftver frissítés
 • Kamera újraindítása: A kamera újraindul, a művelet kb 1 percet vesz igénybe.
 • Gyári beállítások visszaállítása: Minden beállítás visszaáll a gyári értékre. Minden egyedi beállítás elveszik.
 • Gyári beállítások mentése: Az egyedi beállításokat lehetőségünk van elmenteni. Szoftver frissítés esetén hasznos, ha lementjük a régi beállításokat.
 • Gyári beállítások visszatöltése: Itt van lehetőség az előzőleg lementett beállítások visszatöltésére.
 • Firmware Frissítés: Itt tudjuk a kamerának frissíteni a szoftverét. Figyelem! A gyári oldalról ne frissítse a készüléket, mert nem mindig lesz kompatibilis.

8.4 Rendszernapló

wansview hm series kezikonyv 1
<noscript><img decoding=async class=size full wp image 1014 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201404wansview hm series kezikonyv 1png alt=wansview hm series kezikonyv 1 width=529 height=254 ><noscript><a> Naplózás

A rendszernapló segítségével visszanézhetjük, hogy ki mikor jelentkezett be az IP kamerába.,

9. Gyakori kérdések (GYIK)

Related posts

Comments are closed.

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron