Barion Pixel
Uncategorized

Wansview kézikönyv M szériás IP kamerákhoz

Olvassa el kapcsolódó kézikönyveinket is:

1. Bevezetés

1.1 A csomag tartalma:

 • Tápegység
 • Csavarok
 • Gyári telepítőlemez
 • UTP Kábel
 • WiFi Antenna (WiFi-s modellek esetén)
 • Tartókonzol

1.2 Első beüzemelés


Kicsomagolás után az első beüzemelés során (WiFi-s modellek esetén is), egy UTP kábellel csatlakoztassuk a IP kamerát egy routerre. Fontos, hogy a számítógép is ugyanarra a routerre legyen csatlakoztatva. A kezdeti beállítások után, már természetesen bárhonnan megtekinthető lesz a kamera.
Amennyiben a csatlakoztatás sikerült, az IP kamera UTP csatlakozásánál két led fog világítani. Egy narancssárga és egy zöld.
Ha ezek közül valamelyik nem ég, akkor a következő hibalehetőségek lehetnek:
Narancssárga led nem ég: Nincs feszültségforrás. Ellenőrizze a áramhálózatot és a tápegység helyes működését.
Zöld led nem ég: Nincs hálózati forgalom. Ellenőrizze a UTP kábelt sértetlenségét és a csatlakozási pontok megfelelőségét.
A csatlakoztatás után helyezze be a gyári telepítőlemezt a számítógépbe, és indítsa el a “HMSearch_en.exe” programot. (Amennyiben engedélyt kér a program a hálózati csatlakozásra, kérem engedélyezze, különben nem fog működni a program)
A következő képernyő fogja fogadni:

wansview-hm-series-kezikonyv_48
A M szériás kamerakereső program kezelőfelülete.

Bal felső sarokban találhatjuk meg a saját belső IP címünket, illetve az alapértelmezett átjáró és DNS címeket. Bal alsó részben fognak megjelenni a hálózaton lévő aktív IP kamerák listája. Jobb oldalt pedig, a kamera adatai. Kattintsunk a “Search (F3)” gombra.
wansview-hm-series-kezikonyv_47
A listában megjelennek a hálózaton lévő aktív IP kamerák.

Amennyiben a csatlakoztatás helyen, a listába megjelennek az IP kamerák listája. Kattintsunk arra a kamerára amit meg szeretnénk tekinteni. Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a bal felső sarokban lévő “DNS1” és a “Gateway” stimmeljen a jobb oldalon lévő kameránál. Amennyiben ezek nem egyeznek, írjuk át a megfelelő értékre. Egy példa:
wansview-hm-series-kezikonyv_50
Ha nem egyeznek az értékek, akkor a kamera nem fog működni.

Ha a Gateway és a Subnet mask értéke 192.168.1.1, akkor a kameránál is ezeket az értékeket kell beírni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ip cím harmadik számát is módosítani kell, Amennyiben nem vagyunk biztosak a beállításban, akkor lehetőség van arra, hogy a kamera saját maga állítsa be a kívánt értékeket. Az bekapcsoláshoz jelölje ki a “Set IP automatically” jelölődobozt.
A módosításhoz írja be a kamerához tartozó felhasználónevet és jelszót, az “Authentication” résznél, a “Viewing Account”-hez a felhasználónevet (Gyári érték: admin), és a “Viewing Password”-höz pedig a jelszót (Gyári érték: 123456), majd kattintsunk az “Update (F5)” gombra. A kamera egyes esetekben újra is indulhat.

2. Használat

2.1 Böngésző beállítása

Az IP kamera teljes értékű használatához Internet Explorer szükséges. A legújabb 11-es verziót még nem támogatja a program teljes körűen.
A beállítás menetéről itt olvashat bővebben:
Böngésző beállítása IP kamera és biztonsági kamera rendszer használatához
Megjegyzés: A M szériás kameráknál már működik Firefox és Chrome alatt is.

2.2 IP Kamera belépés


A beállítások után, most már a kamera elérhető a böngészőben. Írjuk be a korábban beállított IP címet a böngésző címsorában. Ekkor kérni fogja a felhasználónevet és jelszavat. Gyárilag ezek az értékek: Felhasználónév: admin, Jelszó: 123456

wansview-hm-series-kezikonyv_46
IP kamera nyitófelülete.

A belépés után láthatjuk az IP kamera nyitófelületét. Első lépésként kattintsunk az “ActiveX letöltés” szövegre és telepítsük a programot. A telepítés után frissítsük a lapot.
A videó képhez kattintsunk a “Videó nézet” szövegre. Amennyiben csak a csökkentett mobilos felbontású képet akarjuk megtekinteni, akkor a “Mobil nézet” szöveget válasszuk ki.
wansview-hm-series-kezikonyv_45
Az IP kamera élőfelvétele

Itt már láthatjuk az élőképet.

2.3 Kezelőgombok

Nagyítás:
wansview-hm-series-kezikonyv_44
Amennyiben a kamera támogatja a digitális nagyítás opciót, akkor ezekkel a gombokkal lehet nagyítani illetve kicsinyíteni.
Mínusz gombbal kicsinyíthetünk, plusszal nagyíthatunk, a teli körrel pedig visszaállítjuk az alapértelmezett értéket.
Mikrofon és hangszóró bekapcsolása:
wansview-hm-series-kezikonyv_43
Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a videofelvétel mellett a hangot is lejátszani. A beltéri forgathatós kameráknál van beépített mikrofon, tehát nem szükséges külső eszközt kötni rá. Lehetőség van továbbá arra is, hogy kétirányú kommunikációt folytassunk. Ehhez szükséges egy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofon, melynek segítségével az IP kamerára rákötött hangszóróján hallható a hangunk.
Hangszóró bekapcsolásához, kattintsunk a mikrofon ikonra, míg a hang lejátszáshoz kattintsunk a hangszóró gombra.
Csatornák:
wansview-hm-series-kezikonyv_42
Az IP kamera többféle csatornát is támogat. Továbbá egyszerre akár több kamera képét is megtekinthetjük. Lehetséges opciók:
1st Stream: 1db kamera képét láthatjuk maximális felbontásban.
2nd Stream: 4 db kamera képét láthatjuk, csökkentett felbontásban.
3rd Stream: 12 db kamera képét láthatjuk, alacsony felbontásban.
Forgatás:

wansview-hm-series-kezikonyv_41
A forgatható kamerák esetében a webes felületről is irányíthatóak.

Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a kezelőfelületen forgatni a kamerát. A megfelelő nyilak megnyomásával, tudjuk forgatni a kamerát. A mozgás addig tart ameddig a gombot nyomva tartjuk.
Pásztázás:
wansview-hm-series-kezikonyv_39
Forgathatós IP kamerák esetében lehetőség van függőleges és vízszintes pásztázásra is. Nyomjuk meg a kívánt irányít és a kamera folyamatosan fog pásztázni jobb-balra, vagy felfele-lefele.
Presetek:
wansview-hm-series-kezikonyv_40
Forgathatós IP kamerák esetén lehetőség van előre betanított forgatásokra is. Ha ilyet szeretnék beállítani, akkor kezdjük el forgatni a kamerát a megfelelő pozícióba majd kattintsunk a “Set” gombra. Ha több ilyet is szeretnénk menteni, akkor mindig a “Preset” lenyíló menünél válasszunk egyedi számot. A mentett mozgatás előhívásához kattintsunk a “Call” gombra.
Pillanatkép és videofelvétel:
wansview-hm-series-kezikonyv_38
Lehetőség van az aktuális élőképről pillanatképet illetve videofelvételt készíteni. A pillanatfelvételhez kattintsunk a fényképező gombra, míg a videofelvételhez kattintsunk a jobb oldali gombra.
SD kártya és visszajátszás:
wansview-hm-series-kezikonyv_37
Ha az IP kamera támogatja, akkor lehetőség van az SD kártyán tárolt felvételek megtekintésére. Ehhez kattintsunk az SD kártya ikonra. Ekkor böngészhetünk a felvételek között időrendben. Illetve le is tölthetjük az adott felvételeket és képeket. Ha csak vissza szeretnénk játszani, akkor kattintsunk a jobb oldali gombra és válasszuk ki a kívánt időpontot.
Egyéb gombok:
wansview-hm-series-kezikonyv_36
A beállítások gomb megnyomásával, eljuthatunk az IP kamera beállítási közé. A főoldal gomb segítségével, pedig a nyitófelületre mehetünk vissza.

3. IP kamera információk


wansview-hm-series-kezikonyv_35
A beállítások nyitóoldalán megtalálhatjuk az összes információt.

A beállítások nyitólapján, egy összegző oldalt találunk, ahol részletes le vannak írva a kamerákra vonatkozó információk.
Eszköz ID: A gyári szám, ez minden kameránál különböző érték. A gyári DDNS cím is ezzel kezdődik minden esetben.
Jelenlegi kliens: Összesen hány felhasználó van jelenleg bejelentkezve az IP kamerára.
Hálózati kapcsolódás: Milyen módon csatlakozik a kamera a hálózatra. Ez két fajta mód lehet: Vezetékes és vezeték nélküli.
Program és Web verzió: A kamerán fent lévő programnak a verziószámai. Terméktámogatásnál ezeket a verziószámokat érdemes feljegyezni.
MAC cím: Minden hálózati eszköznek van egyedi úgynevezett MAC címe. Ez alapján lehet azonosítani az eszközt a hálózaton. Részletesen itt olvashat róla: MAC címek
IP Cím: A kamera jelenlegi IP címe. IP címek az elméleti leírásához kattintson IDE.
Alhálózati maszk és DNS: A kamerának a jelenlegi alhálózati maszk és DNS címei. Elméleti leíráshoz kattintson IDE.
Futási idő: Jelenlegi dátum és idő a kamerán.
TF/SD státusz: Amennyiben a kamera rendelkezik SD kártya foglalattal, akkor itt tekinthető meg, hogy mekkora a kártya kapacitása illetve még mennyi szabad hely áll rendelkezésre.
wansview-hm-series-kezikonyv_34
SD kártyára vonatkozó információk

Ha meg szeretnénk tekinteni a SD kártya tartalmát, akkor kattintsunk a “TF/SD kártya tartalmának megtekintése” gombra. Amennyiben minden adatot törölni szeretnék a kártyáról, akkor kattintsunk a “TF/SD kártya formázás” gombra. (FIGYELEM! Minden adat el fog veszni!).
A kártya leválasztásához pedig kattintsunk a “TF/SD kártya leállítása” gombra. Ekkor a kamera lecsatlakoztatja a kártyát. Így biztonságosan eltávolítható a memóriakártya.
A kültéri kamerák esetén, hogy ne érje víz a memóriakártyát, le kell szerelni a kamera hátsó takarólapját, hogy hozzáférjünk a memóriakártya foglalathoz. A kamera alaplapján fogjuk megtalálni a foglalatot. Ez a művelet nem jár garanciavesztéssel.
wansview-hm-series-kezikonyv_51
A kültéri kamerák esetén, a kamera házban található a memóriakártya foglalat.

4. Média

4.1 Videó beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_33
A képfrissítés frekvencia állításával ki lehet küszöbölni a különböző neoncsövek és világításoknak a vibrálását. Amennyiben ilyet tapasztal, próbálja meg módosítani a beállítást 60 Hz-re.
wansview-hm-series-kezikonyv_32
Az első csatorna az úgynevezett főcsatorna. Itt lehet megtekinteni az IP kamera maximális felbontását. A bitarány növeléséhez a kép minősége jobb lesz, viszont ezzel a kamera hálózati igénye is növekedik. Amennyiben lassú internetkapcsolattal rendelkezik és kívülről is meg szeretné tekinteni a kamera képet, akkor érdemes a bitarányt csökkenteni.
Képarány avagy FPS: képkocka per másodperc – A másodpercenként megjelenített képek száma. Az emberi szem a 24 FPS-t már folyamatosnak látja. Minél kisebb ez az érték annál darabosabb lesz a kép.
wansview-hm-series-kezikonyv_31
A második csatornát általában a mobilos megjelenésen láthatjuk. Illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk.
wansview-hm-series-kezikonyv_30
A harmadik csatorna szintén a mobilos megjelenésnél láthatjuk, illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk. A JPEG csatornánál, pedig nem videofelvételt, hanem mindig egy fix képet láthatunk. Ez pl. online közvetítésnél, használható, ha kevés hálózati erőforrás áll rendelkezésünkre.

wansview-hm-series-kezikonyv_29
Az úgynevezett OSD funkció segítségével, tetszőleges szöveget és a dátumot is megjeleníthetjük az élőképen.

Az utolsó szekcióba, pedig bekapcsolhatjuk az élőfelvételek a aktuális dátum kijelzését, illetve megadhatunk egy tetszőleges szöveget, amit szintén megjelenik az élőfelvételen. Ha több kamerából áll a rendszer, akkor így könnyen meg lehet különböztetni a kamerákat.

4.2 Audio beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_28
Ki és bemeneti hangerő meghatározása.

Amennyiben a kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, vagy audio kivezetéssel, akkor itt beállítható a kimeneti és bemeneti hang erőssége.
wansview-hm-series-kezikonyv_27
Különféle audio tömörítéseket is ki lehet választani.

Lehetőség van a hangot rögzíteni is. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg ONVIF szabvány nem képes hang átvitelére, így ez a funkció csak akkor működik ha saját Wansview rögzítővel használjuk a kamerákat vagy ha SD kártyára mentjük a felvételeket.
Továbbá választhatunk Audio tömörítési módot is. A “G.711” tömörítés jobb hangminőséget eredményez, de gyorsabb internet kapcsolat szükséges hozzá.

4.3 Kép beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_26
Az élőkép korrekciójára is van lehetőség.

Az IP kamera kép beállításoknál 3 opció áll rendelkezésre a finomhangolásra.
Fényerő: Növelésével kiemelheti a részleteket a túl- vagy alulexponált részeket.
Telítettség: A színtelítettség azt fejezi ki, hogy a különböző színekben a domináns színárnyalat mennyire dominál az összes többi színárnyalathoz képest. Más szóval az adott szín annál telítetlenebb minél többféle hullámhosszú elektromágneses sugárzás alkotja.
Kontraszt: A világos és sötét részek közötti fényesség aránya
Ha a kamera esetlegesen fejjel lefelé került felszerelése, akkor a képet meg lehet forgatni a “Forgat” és “Tükörkép” kijelölésével.
wansview-hm-series-kezikonyv_25
Kézzel is ki lehet kapcsolni az éjszaka világító infra led-eket, ha esetlegesen zavaró hatással van. Illetve az éjszakai úgynevezett IR-CUT szűrő is kikapcsolható.
IR-CUT fogalma: Az éjjellátáshoz használt infra ledek működéséhez szükséges szűrő a nappali viszonyok közt torzítja a kamera színeit, a zöld szín lilásnak, a szürke kékesnek látszik. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölése az IRCUT technológia, mely hatására az éjjellátó kamerák képe nappal is színhű marad.

5. Hálózat

5.1 Hálózati beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_24
Lehetőség van Fix IP címre vagy rábízhatjuk a routerre is ezt a beállítást.

A hálózati beállításoknál, módosítani tudjuk a kamerához tartozó IP címet, alhálózati maszkot, átjárót és DNS címeket. Ha nem vagyunk biztos a beállításokban, akkor a “IP Beállítás Típusa” legördülő menüt állítsuk “Dinamikus IP cím”-re. Illetve “DNS beállítás Típusát” “DHCP”-re. Ekkor a router automatikusan megadja a kamerának ezeket az adatokat.
Megjegyzés: Ilyenkor a kamera IP címe általában megváltozik. Futtassa ismét a “HM_search.exe” programot, ahol megtudhatja milyen IP címen érhető el a kamera.
wansview-hm-series-kezikonyv_23
HTTP port és RTSP portok beállítása.

A port beállításokban átírhatjuk a kamera portjait. A portokról bővebben ITT olvashat.
Amennyiben megváltoztatja a alapértelmezett HTTP portot, akkor ügyeljen arra, hogy a kamera elérése is megváltozik. Ha pl. a kamera elérése eddig 192.168.1.159 címen volt elérhető, és megváltoztatja a HTTP portok pl: 1000-re, akkor az új elérés a következő lesz: 192.168.1.169:1000
Az RTSP porton keresztül folyik a videofolyam. Ha nem biztos a beállításában, akkor ne módosítsa. Az RTSP azonosításnál, ha a kamerát szeretnénk online stream-re használni, akkor válasszuk a “Ki” opciót. A beállítás után indítsa újra az IP kamerát.

5.2 WiFi (Vezeték nélküli kapcsolódás) beállítása

wansview-hm-series-kezikonyv_22
WiFi beállítások

Ha a kamera rendelkezik vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel, akkor ezen a menüponton lehet beállítani. Kezdésnek állítsuk át a WiFi mód bekapcsolást “Bekapcsolva” módra.
Ekkora megjelennek a szükséges mezők a beállításhoz. Kattintsunk a “Keresés” gombra.
FIGYELEM! A routeren MAC SZŰRÉS ALKALMAZÁSA ESETÉN vegye figyelembe, hogy a kamera MAC azonosítója más vezetékes, és más vezeték nélküli kapcsolat esetén!
Megjegyzés: A kamerára csavarozza fel a dobozban található WiFi antennát.
wansview-hm-series-kezikonyv_52
Az ablakba megjelennek az elérhető hálózatok listája.

A kamera ekkor kilistázza az elérhető WiFi hálózatokat. Amennyiben nem jelenik meg az Ön hálózata, kérem ellenőrizze a router beállításaiban, hogy nincs-e rejtve esetleg a hálózati azonosító, illetve megfelelő távolságra van-e a kamera a routertől.
Az “Ok” gomb megnyomásával, adjuk hozzá a hálózatot a kamerához. Ekkor a kamera kitölti már a titkosítás módját és az azonosítást.
A kulcs és kulcs megerősítése mezőbe írjuk be a hálózathoz tartozó jelszót. Majd kattintsunk az “Alkalmaz” gombra.
wansview-hm-series-kezikonyv_53
Ha sikeresek a beállítások, akkor ezt az üzenetet kapjuk.

A adatok helyességét ellenőrizzük az “Ellenőriz” gomb megnyomásával. Ha minden adat megfelelően van megadva, akkor ez az üzenet fogad minket: “WiFi hálózati beállítás helyes!”.
Ha sikertelen üzenetet kapunk, akkor ellenőrizzük a jelszó helyességét.

5.3 Távoli elérés

wansview-hm-series-kezikonyv_21
Gyári DDNS cím

Az IP kamera rendelkezik gyári DDNS címmel. Ha el lett végezve a úgynevezett Port Forward beállítás, akkor a Gyári domain címen érhető el a kamera. Ez mindig egyedi cím, amit a kamera hátulján lévő matricán tudhat meg. DDNS-ről további információkat olvashat IDE kattintva.
wansview-hm-series-kezikonyv_20
Külsős DDNS címet is be lehet állítani.

Az IP kamerán beállítható külső DDNS szolgáltatók is. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a “Bekapcsolva” opcióra, majd töltsük ki a DDNS szolgáltatótól kapott adatokkal. Weboldalunkon is vásárolhat DDNS fiókot, ami ingyenesen beüzemelünk Önnek.
wansview-hm-series-kezikonyv_19
UPnP port átirányítás: UPNP esetén a kamera és a router egymás között le tudják tárgyalni a szükséges portok nyitását, Fontos megjegyezni, hogy a bekapcsolása sokszor zavart okozhat.
Internet Cím: Megtudhatjuk a külső publikus IP címünket.

5.4 Onvif beállítás

wansview-hm-series-kezikonyv_18
Az ONVIF szabvány lehetővé teszi, hogy egy IP kamera más gyártó termékeivel, szoftvereivel is kompatibilis legyen. Természetesen az együttműködés feltétele, hogy a másik termék is támogassa az ONVIF szabvány azonos verzióját.
Ha nem szeretnénk ez az opciót használni, akkor kattintsunk a “Ki” opcióra.
Továbbá beállíthatjuk, hogy milyen porton legyen elérhető a kamera az ONVIF szabványon keresztül. Az ellenőrzési igazolás csak kivételes esetekben kell bekapcsolni. Általános felhasználásnál legyen kikapcsolva.

6. Riasztás

6.1 Külső riasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_17
Ha rendelkezik a kamera rirasztó kimenettel, akkor itt állítható be, hogy riasztás esetén milyen jelet küldjön.

Ha az IP kamera rendelkezik riasztó ki és bemenettel, akkor itt beállítható, hogy riasztás esetén a kamera küldjön egy jelet a riasztó kimeneti pontra. Meghatározható, hogy nyitó illetve záró jelet küldjön. Ezzel akár riasztás esetén felkapcsolható egy reflektor, vagy akár egy külső riasztóegység is.

6.2 Mozgásérzékelés

wansview-hm-series-kezikonyv_15
Maximum 4 zónát támogat a kamera.

Az IP kamera támogatja a mozgásérzékelés funkciót. Maximálisan 4 zónát támogat. Első lépésként jelöljük ki az Zóna1 opciót. Majd a csúszkával tudjuk meghatározni, hogy milyen érzékenységgel riasszon. Ez az érték 1-100-ig terjedhet. Így beállítható, hogy pl. egy kisállat esetén ne történjen vakriasztás. Amennyiben kijelöltük az első zónát, a élőképen megjelenik egy zöld téglalap. Ezt a téglalapot szabadon mozgathatjuk és nagyíthatjuk. A mozgatáshoz kattintson a téglalap középre és lenyomott gombbal húzza a megfelelő területre. A nagyításhoz pedig a jobb alsó saroknál kattintson a jelölésre.
wansview-hm-series-kezikonyv_16
Élőképen láthatóak a mozgásérzékelés zónái.

6.3 Hangriasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_14
Ha az IP kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, akkor beállítható, hogy hang esetén is történjen riasztás. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a “Be” opcióra, és szintén megadhatunk egy érzékenységi szintet. Ez az érték 1-100-ig terjedhet.

6.4 Riasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_13
Többféle interakció is választható, ha riasztás érkezett.

Többféle opció is beállítható, hogy mi történjen riasztás esetén.
Felvételek mentése SD kártyára: Kiválasztható, hogy fotót illetve videót is mentsen-e az IP kamera. Fontos megjegyezni, hogy a készüléknek támogatnia kell az SD kártya foglalatot, illetve az opció bekapcsolása előtt helyezzen be egy SD kártyát a kamerába.
Felvételek FTP szerverre mentése: Szintén megadható, hogy képet vagy videót is küldjön az készülék. Viszont videó küldés esetén szükséges, hogy a kamerába legyen SD kártya. Máskülönben csak a fotókat fogja küldeni.
Időköz: Beállítható, hogy egy riasztás hány másodpercig tartson.
Riasztási szerver: A kamera támogatja a külső riasztási szerverre történő jelzést. Aki rendelkezik ilyen eszközzel, a “Riasztási szerver beállítás” menüpont alatt töltse ki a csatlakozási adatokat.
E-mail riasztás: Riasztás esetén küld egy email-t, 3 képernyőfotóval a riasztás eseményről.
Kapcsolati preset: Ha van tárolt úgynevezett “Preset”, akkor beállítható, hogy riasztás esetén elvégezze az előre betanított forgást.

6.5 Riasztás időzítése

wansview-hm-series-kezikonyv_12
Mozgás időzítése.

Lehetőség van a riasztás időzítésre is. Ha például csak munkaidőn túl kell, hogy riasszon a kamera, akkor beállíthatók, hogy csak bizonyos időtartományba riasszon az IP kamera.
A zöld téglalap az aktív éles időszak, míg a fehér a kikapcsolt inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7. Haladó

7.1 Felhasználók

wansview-hm-series-kezikonyv_11
3 féle felhasználói jogot kezel az IP kamera.

Az IP kamera 3 fajta jogosultsági szintet támogat. Az adminisztrátornak mindenhez joga van. Az operátornak, csak a kamera beállításához van joga (pl. forgatás). Míg a látogató csak a kamera képét látja.
Ebbe a menüpontba lehetőségünk van, módosítani a gyári belépési adatokat. Az első mezőbe adjuk meg a kívánt felhasználónevet, a második mezőbe pedig a hozzá tartozó jelszót, míg a harmadikba pedig a jelszó megerősítést.

7.2 Automatikus rögzítés

wansview-hm-series-kezikonyv_10
Meghatározott időközönként elmenthetőek a felvételek.

Az IP kamera azt a funkciót is támogatja, hogy egy bizonyos időintervallumba készít egy fontot és elmenti az SD kártyára vagy feltölti az FTP szerverre. Megadhatjuk, hogy hány másodpercenként készítsen képet (1 mp a minimum érték). Illetve a jelölődoboz kijelölésével megadhatjuk, hogy hova mentse a felvételeket. FTP beállításról az FTP menüpontban olvashat.
wansview-hm-series-kezikonyv_9
Rögzítés időzítése.

Szintén van lehetőség az időzítésre is. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7.3 Rögzítés TF/SD kártyára

wansview-hm-series-kezikonyv_8
SD kártyára való rögzítés időzítése.

Ha az IP kamera támogatja a memóriakártya behelyezését, akkor ezen a menüponton tudjuk aktiválni a rögzítés. Jelöljük ki a “Be” opciót. Ekkor megjelennek a részletes beállítások.
Meghatározhatjuk, hogy egy felvétel hány másodperces legyen maximum. A 600 másodperc 10 percet jelent. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként új fájlba menti a kamera a felvételeket, így könnyebben lehet visszanézni az adott eseményeket. Beállíthatjuk, hogy melyik csatorna kerüljön rögzítésre. Az első csatorna mindig a maximális felbontást jelenti. A további csatornák kiválasztásával romlik a minőség, viszont több felvétel fog felférni a memóriakártyára.
Itt is van lehetőség időzítésre. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7.4 Email

wansview-hm-series-kezikonyv_7
Email küldési beállítások.

Az Email beállítások alatt megadhatunk egy fiókot, amire küldi az IP kamera a riasztás esetén keletkező fotókat. SMTP szerver általában minden internetszolgáltató mellékel, de beállítható tetszőleges fiók is, pl Gmail.
Egy példa Gmail fiók beüzemeléshez:

 1. SMTP Szerver név: smtp.gmail.com
 2. Szerver port: 465
 3. SSL: Legyen kijelölve.
 4. Azonosítás: Legyen kijelölve az “Igen” opció.
 5. Felhasználónév: A Gmail-hez tartozó fióknak a felhasználóneve. Fontos, hogy a teljes email címet írja ki. pl: cameradepo@gmail.com
 6. Jelszó: A Gmail-hez tartozó jelszava.
 7. Címzett: Ide azokat a címeket írja, ahova szeretné továbbítani a riasztási e-maileket.
 8. Tárgy: Az email tárgya. Fontos megjegyezni, hogy érdemes ékezetmentesen beírni.
 9. Üzenet: Az email üzenete. Tetszőleges szöveg adatható meg, itt is ügyeljünk, hogy lehetőleg ékezet nélkül írjuk be.

Kattintsunk ezek után az “Alkalmaz” gombra, majd a “Teszt” gomb segítségével ellenőrizzük a beállításokat. Ha a “Sikeres” üzenetet látjuk, akkor sikeres volt a beállítás. Amennyiben a beállítás “Sikertelen”, akkor ellenőrizzük, hogy a felhasználónév és jelszó megfelelő-e.

7.5 FTP

wansview-hm-series-kezikonyv_6
FTP szerver beállítások.

Az FTP beállítások alatt adhatjuk meg az adatokat, hogy milyen szerverre küldje az IP kamera a felvételeket. A tesztelés előtt kérem mentse el a beállításokat.

7.6 PTZ Protokoll

wansview-hm-series-kezikonyv_4
Pásztázási és forgási sebesség beállítása.

A PTZ protokoll alatt állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan pásztázzon illetve forogjon az IP kamera. A pásztázási sebességnél 1-50ig adhatjuk meg az értéket. Ezt az opciót a kamera kezelőfelületén tudjuk aktiválni.
A PTZ sebességnél pedig megadhatjuk, hogy milyen sebességgel forogjon a kamera manuális irányítással.
Az utolsó opció alatt, pedig bekapcsolhatjuk, hogy mindig térjen középre a kamera ellenőrzés során. Pl. újraindításnál.

8. Rendszer

8.1 Eszköz információk

Kattintson IDE a menüpont bővebb ismertetőjéhez.

8.2 Idő beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_3
Idő beállítások.

Itt állíthatjuk be a pontos időt a kamerán. Ha a “Hálózati idő” opciót kijelöljük, akkor a kamera folyamatosan frissíti az órát egy külső szerver segítségével. Ekkor ügyeljünk arra, hogy az Időzóna megfelelő legyen. (Magyarország esetén GMT + 1).
Illetve lehetőség van a számítógép órájával is szinkronizálni a kamerát. Ha ezt szeretnénk, nyomjuk meg a “Szinkronizálás a PC órájával” gombot.

8.3 Gyári adatok

wansview-hm-series-kezikonyv_2
Gyári adatok visszaállítása és szoftver frissítés.
 • Kamera újraindítása: A kamera újraindul, a művelet kb 1 percet vesz igénybe.
 • Gyári beállítások visszaállítása: Minden beállítás visszaáll a gyári értékre. Minden egyedi beállítás elveszik.
 • Gyári beállítások mentése: Az egyedi beállításokat lehetőségünk van elmenteni. Szoftver frissítés esetén hasznos, ha lementjük a régi beállításokat.
 • Gyári beállítások visszatöltése: Itt van lehetőség az előzőleg lementett beállítások visszatöltésére.
 • Firmware Frissítés: Itt tudjuk a kamerának frissíteni a szoftverét. Figyelem! A gyári oldalról ne frissítse a készüléket, mert nem mindig lesz kompatibilis.

8.4 Rendszernapló

wansview-hm-series-kezikonyv_1
Naplózás

A rendszernapló segítségével visszanézhetjük, hogy ki mikor jelentkezett be az IP kamerába.,

9. Gyakori kérdések (GYIK)

Related posts

12 Thoughts to “Wansview kézikönyv M szériás IP kamerákhoz”

 1. Bálint

  Szia, mi tortenik ha betelik a MicroSD kartya, tud loopolni? Koszi

  1. admin

   Tisztelt Bálint!
   A kamera töröl pár régi felvételt automatikusan.
   Üdvözlettel:
   B. Olivér

 2. Bálint

  Koszi beszereztem egyet, már csak az érdekelne, hogy miért nem mutatja az SD kártyát a Lejátszó ikonra kattintva……csak a PC Root-ja jon be, nem a keszulekben levo SD mappaja. A SD kartya ikonra jol mutatja, csak a Play ikonra nem…

  1. admin

   Tisztelt Bálint!
   A “Play” gombbal csak a számítógépen található felvételeket lehet lejátszani. A legegyszerűbb megoldás, ha letölti a VLC lejátszóprogramot, így a hozzá tartozó kiegészítővel már csak elég rákattintani az adott felvételre és online nézheti a videokat.
   Üdvözlettel:
   B. Olivér

 3. Attila

  Szeretném megkérdezni h létezik-e a kamhoz ennél frissebb firmware. Software Version : V0.1.2.30
  Web Version : V0.7.0.7
  Az se lenne baj ha nem magyar. A mostani angol nyelvűvel is jól boldogultam. Esetleg hol férek hozzá?

  1. admin

   Tisztelt Attila!
   Egyenlőre ez a legfrissebb szoftver. Nekünk is ez a verzió van.
   Esetleg van valami hibajelenség, ami miatt szeretné frissíteni?
   Üdvözlettel:
   B. Olivér

   1. Attila

    Több is akadt nekem.
    A wifi elég szakadozós. Nem szereti a b/g mixed , b/g/n mixed , illetve az n only wifit se. Jelenleg g only-n üzemel valamennyire stabilan.
    Valamint 3 hét után kiesett a böngészőmből a activeX vezérlője 3 nap után se tudtam semmi trükkel visszapakolni. (pedig a beüzemeléstől kezdve ez működött benne, kérdés nélkül, így jelenleg semmit nem tudok rajta beállítani(webes video wiev, motion detection és image settings…))
    Az FTPre való mentéséhez olyan routert kellett vásárolni ami nem csak anonymous bejelentkezést tud. Mondjuk ez nem hiba inkább egy tanács h hálózaton belül is tudunk FTP-t de annak ez feltétele. 😀
    Ha a régebbi verzió stabilabb akkor lehet downgradelném. Egy magyarra. 😀

    1. admin

     Kedves Attila!
     Elérhető a magyar nyelvű szoftver, ehhez nincs más dolga mint küldeni nekünk egy e-mailt.
     Az e-mailben szerepeljen kérem a megrendelési azonosító, vagy a számlaszám. De elég ha leírja
     a készülék gyári számát. Így egyszerűbben be tudjuk azonosítani.
     Az M szériás kamerák már működnek Firefox és Chrome böngészővel is. Tehát nincs szükség ActiveX-re.
     Elég engedélyezni a beépülő modulokat a böngészőbe.
     Üdvözlettel:
     B. Olivér

     1. Attila

      Sajnos nem önöktől lett vásárolva a kamera. Ezen az oldalon csak hasznos tanácsokat találtam! 😀

 4. Varjú Levente

  Önöktől rendeltem egy Wansview NCM-626W Forgatható IP, Kültéri, WiFi kamerát. Sikeresen beüzemeltem. Azonban amikor az email-es értesítést próbáltam beállítani elakadtam. Minden próbálkozás után sikertelen tesztelést írt.

  1. admin

   Kedves Varjú Levente!
   Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot valamelyik elérhetőségünkön, és szívesen segítünk beüzemelni az e-mail küldést.
   Köszönjük!
   Üdvözlettel:
   B. Olivér

 5. Kiss Sándor

  Tisztelt Cím!
  Vásároltam Önöktől egy NCM-630GB IP kamerát.
  Beállításomnak megfelelően mozgás esetén fényképez, és videót is készít.
  A problémám, hogy 11 másodpercnél hosszabb videót nem készít folyamatos mozgás esetén sem.
  Van-e erre beállítás? Így előfordulhat, hogy a felvételről lemarad valami fontos.
  Megtaláltam a beállítások között, hogy a kamera bekapcsolása után egy adott helyre “nézzen” így áramkimaradás után visszatér a megfelelő helyzetbe.
  Tesztem során többször előfordult a következő.
  A kamera indulásakor mindkét irányba ill. föl-le is forog mielőtt a beállított pozícióba fordulna. Balra forduláskor időnként mintha nem találná a végállás pontját, megakad, többször erőlteti, várakozik 5-10 másodpercet…. majd egy olyan pozícióban áll meg ami nincs beállítva, de nem is a gyári alaphelyzet. Ezzel az a gond, hogy onnantól nem a kívánt területet figyeli.
  Várom visszajelzésüket!
  Kiss Sándor

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights