Barion Pixel
Uncategorized

Wansview kézikönyv M szériás IP kamerákhoz

Olvassa el kapcsolódó kézikönyveinket is:

1. Bevezetés

1.1 A csomag tartalma:

 • Tápegység
 • Csavarok
 • Gyári telepítőlemez
 • UTP Kábel
 • WiFi Antenna (WiFi-s modellek esetén)
 • Tartókonzol

1.2 Első beüzemelés


Kicsomagolás után az első beüzemelés során (WiFi-s modellek esetén is), egy UTP kábellel csatlakoztassuk a IP kamerát egy routerre. Fontos, hogy a számítógép is ugyanarra a routerre legyen csatlakoztatva. A kezdeti beállítások után, már természetesen bárhonnan megtekinthető lesz a kamera.
Amennyiben a csatlakoztatás sikerült, az IP kamera UTP csatlakozásánál két led fog világítani. Egy narancssárga és egy zöld.
Ha ezek közül valamelyik nem ég, akkor a következő hibalehetőségek lehetnek:
Narancssárga led nem ég: Nincs feszültségforrás. Ellenőrizze a áramhálózatot és a tápegység helyes működését.
Zöld led nem ég: Nincs hálózati forgalom. Ellenőrizze a UTP kábelt sértetlenségét és a csatlakozási pontok megfelelőségét.
A csatlakoztatás után helyezze be a gyári telepítőlemezt a számítógépbe, és indítsa el a „HMSearch_en.exe” programot. (Amennyiben engedélyt kér a program a hálózati csatlakozásra, kérem engedélyezze, különben nem fog működni a program)
A következő képernyő fogja fogadni:

wansview-hm-series-kezikonyv_48
A M szériás kamerakereső program kezelőfelülete.

Bal felső sarokban találhatjuk meg a saját belső IP címünket, illetve az alapértelmezett átjáró és DNS címeket. Bal alsó részben fognak megjelenni a hálózaton lévő aktív IP kamerák listája. Jobb oldalt pedig, a kamera adatai. Kattintsunk a „Search (F3)” gombra.
wansview-hm-series-kezikonyv_47
A listában megjelennek a hálózaton lévő aktív IP kamerák.

Amennyiben a csatlakoztatás helyen, a listába megjelennek az IP kamerák listája. Kattintsunk arra a kamerára amit meg szeretnénk tekinteni. Fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a bal felső sarokban lévő „DNS1” és a „Gateway” stimmeljen a jobb oldalon lévő kameránál. Amennyiben ezek nem egyeznek, írjuk át a megfelelő értékre. Egy példa:
wansview-hm-series-kezikonyv_50
Ha nem egyeznek az értékek, akkor a kamera nem fog működni.

Ha a Gateway és a Subnet mask értéke 192.168.1.1, akkor a kameránál is ezeket az értékeket kell beírni. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ip cím harmadik számát is módosítani kell, Amennyiben nem vagyunk biztosak a beállításban, akkor lehetőség van arra, hogy a kamera saját maga állítsa be a kívánt értékeket. Az bekapcsoláshoz jelölje ki a „Set IP automatically” jelölődobozt.
A módosításhoz írja be a kamerához tartozó felhasználónevet és jelszót, az „Authentication” résznél, a „Viewing Account”-hez a felhasználónevet (Gyári érték: admin), és a „Viewing Password”-höz pedig a jelszót (Gyári érték: 123456), majd kattintsunk az „Update (F5)” gombra. A kamera egyes esetekben újra is indulhat.

2. Használat

2.1 Böngésző beállítása

Az IP kamera teljes értékű használatához Internet Explorer szükséges. A legújabb 11-es verziót még nem támogatja a program teljes körűen.
A beállítás menetéről itt olvashat bővebben:
Böngésző beállítása IP kamera és biztonsági kamera rendszer használatához
Megjegyzés: A M szériás kameráknál már működik Firefox és Chrome alatt is.

2.2 IP Kamera belépés


A beállítások után, most már a kamera elérhető a böngészőben. Írjuk be a korábban beállított IP címet a böngésző címsorában. Ekkor kérni fogja a felhasználónevet és jelszavat. Gyárilag ezek az értékek: Felhasználónév: admin, Jelszó: 123456

wansview-hm-series-kezikonyv_46
IP kamera nyitófelülete.

A belépés után láthatjuk az IP kamera nyitófelületét. Első lépésként kattintsunk az „ActiveX letöltés” szövegre és telepítsük a programot. A telepítés után frissítsük a lapot.
A videó képhez kattintsunk a „Videó nézet” szövegre. Amennyiben csak a csökkentett mobilos felbontású képet akarjuk megtekinteni, akkor a „Mobil nézet” szöveget válasszuk ki.
wansview-hm-series-kezikonyv_45
Az IP kamera élőfelvétele

Itt már láthatjuk az élőképet.

2.3 Kezelőgombok

Nagyítás:
wansview-hm-series-kezikonyv_44
Amennyiben a kamera támogatja a digitális nagyítás opciót, akkor ezekkel a gombokkal lehet nagyítani illetve kicsinyíteni.
Mínusz gombbal kicsinyíthetünk, plusszal nagyíthatunk, a teli körrel pedig visszaállítjuk az alapértelmezett értéket.
Mikrofon és hangszóró bekapcsolása:
wansview-hm-series-kezikonyv_43
Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a videofelvétel mellett a hangot is lejátszani. A beltéri forgathatós kameráknál van beépített mikrofon, tehát nem szükséges külső eszközt kötni rá. Lehetőség van továbbá arra is, hogy kétirányú kommunikációt folytassunk. Ehhez szükséges egy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofon, melynek segítségével az IP kamerára rákötött hangszóróján hallható a hangunk.
Hangszóró bekapcsolásához, kattintsunk a mikrofon ikonra, míg a hang lejátszáshoz kattintsunk a hangszóró gombra.
Csatornák:
wansview-hm-series-kezikonyv_42
Az IP kamera többféle csatornát is támogat. Továbbá egyszerre akár több kamera képét is megtekinthetjük. Lehetséges opciók:
1st Stream: 1db kamera képét láthatjuk maximális felbontásban.
2nd Stream: 4 db kamera képét láthatjuk, csökkentett felbontásban.
3rd Stream: 12 db kamera képét láthatjuk, alacsony felbontásban.
Forgatás:

wansview-hm-series-kezikonyv_41
A forgatható kamerák esetében a webes felületről is irányíthatóak.

Ha a kamera támogatja, akkor lehetőség van a kezelőfelületen forgatni a kamerát. A megfelelő nyilak megnyomásával, tudjuk forgatni a kamerát. A mozgás addig tart ameddig a gombot nyomva tartjuk.
Pásztázás:
wansview-hm-series-kezikonyv_39
Forgathatós IP kamerák esetében lehetőség van függőleges és vízszintes pásztázásra is. Nyomjuk meg a kívánt irányít és a kamera folyamatosan fog pásztázni jobb-balra, vagy felfele-lefele.
Presetek:
wansview-hm-series-kezikonyv_40
Forgathatós IP kamerák esetén lehetőség van előre betanított forgatásokra is. Ha ilyet szeretnék beállítani, akkor kezdjük el forgatni a kamerát a megfelelő pozícióba majd kattintsunk a „Set” gombra. Ha több ilyet is szeretnénk menteni, akkor mindig a „Preset” lenyíló menünél válasszunk egyedi számot. A mentett mozgatás előhívásához kattintsunk a „Call” gombra.
Pillanatkép és videofelvétel:
wansview-hm-series-kezikonyv_38
Lehetőség van az aktuális élőképről pillanatképet illetve videofelvételt készíteni. A pillanatfelvételhez kattintsunk a fényképező gombra, míg a videofelvételhez kattintsunk a jobb oldali gombra.
SD kártya és visszajátszás:
wansview-hm-series-kezikonyv_37
Ha az IP kamera támogatja, akkor lehetőség van az SD kártyán tárolt felvételek megtekintésére. Ehhez kattintsunk az SD kártya ikonra. Ekkor böngészhetünk a felvételek között időrendben. Illetve le is tölthetjük az adott felvételeket és képeket. Ha csak vissza szeretnénk játszani, akkor kattintsunk a jobb oldali gombra és válasszuk ki a kívánt időpontot.
Egyéb gombok:
wansview-hm-series-kezikonyv_36
A beállítások gomb megnyomásával, eljuthatunk az IP kamera beállítási közé. A főoldal gomb segítségével, pedig a nyitófelületre mehetünk vissza.

3. IP kamera információk


wansview-hm-series-kezikonyv_35
A beállítások nyitóoldalán megtalálhatjuk az összes információt.

A beállítások nyitólapján, egy összegző oldalt találunk, ahol részletes le vannak írva a kamerákra vonatkozó információk.
Eszköz ID: A gyári szám, ez minden kameránál különböző érték. A gyári DDNS cím is ezzel kezdődik minden esetben.
Jelenlegi kliens: Összesen hány felhasználó van jelenleg bejelentkezve az IP kamerára.
Hálózati kapcsolódás: Milyen módon csatlakozik a kamera a hálózatra. Ez két fajta mód lehet: Vezetékes és vezeték nélküli.
Program és Web verzió: A kamerán fent lévő programnak a verziószámai. Terméktámogatásnál ezeket a verziószámokat érdemes feljegyezni.
MAC cím: Minden hálózati eszköznek van egyedi úgynevezett MAC címe. Ez alapján lehet azonosítani az eszközt a hálózaton. Részletesen itt olvashat róla: MAC címek
IP Cím: A kamera jelenlegi IP címe. IP címek az elméleti leírásához kattintson IDE.
Alhálózati maszk és DNS: A kamerának a jelenlegi alhálózati maszk és DNS címei. Elméleti leíráshoz kattintson IDE.
Futási idő: Jelenlegi dátum és idő a kamerán.
TF/SD státusz: Amennyiben a kamera rendelkezik SD kártya foglalattal, akkor itt tekinthető meg, hogy mekkora a kártya kapacitása illetve még mennyi szabad hely áll rendelkezésre.
wansview-hm-series-kezikonyv_34
SD kártyára vonatkozó információk

Ha meg szeretnénk tekinteni a SD kártya tartalmát, akkor kattintsunk a „TF/SD kártya tartalmának megtekintése” gombra. Amennyiben minden adatot törölni szeretnék a kártyáról, akkor kattintsunk a „TF/SD kártya formázás” gombra. (FIGYELEM! Minden adat el fog veszni!).
A kártya leválasztásához pedig kattintsunk a „TF/SD kártya leállítása” gombra. Ekkor a kamera lecsatlakoztatja a kártyát. Így biztonságosan eltávolítható a memóriakártya.
A kültéri kamerák esetén, hogy ne érje víz a memóriakártyát, le kell szerelni a kamera hátsó takarólapját, hogy hozzáférjünk a memóriakártya foglalathoz. A kamera alaplapján fogjuk megtalálni a foglalatot. Ez a művelet nem jár garanciavesztéssel.
wansview-hm-series-kezikonyv_51
A kültéri kamerák esetén, a kamera házban található a memóriakártya foglalat.

4. Média

4.1 Videó beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_33
A képfrissítés frekvencia állításával ki lehet küszöbölni a különböző neoncsövek és világításoknak a vibrálását. Amennyiben ilyet tapasztal, próbálja meg módosítani a beállítást 60 Hz-re.
wansview-hm-series-kezikonyv_32
Az első csatorna az úgynevezett főcsatorna. Itt lehet megtekinteni az IP kamera maximális felbontását. A bitarány növeléséhez a kép minősége jobb lesz, viszont ezzel a kamera hálózati igénye is növekedik. Amennyiben lassú internetkapcsolattal rendelkezik és kívülről is meg szeretné tekinteni a kamera képet, akkor érdemes a bitarányt csökkenteni.
Képarány avagy FPS: képkocka per másodperc – A másodpercenként megjelenített képek száma. Az emberi szem a 24 FPS-t már folyamatosnak látja. Minél kisebb ez az érték annál darabosabb lesz a kép.
wansview-hm-series-kezikonyv_31
A második csatornát általában a mobilos megjelenésen láthatjuk. Illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk.
wansview-hm-series-kezikonyv_30
A harmadik csatorna szintén a mobilos megjelenésnél láthatjuk, illetve ha a kamera kezelőfelületén egyszerre több kamera képet is nézünk. A JPEG csatornánál, pedig nem videofelvételt, hanem mindig egy fix képet láthatunk. Ez pl. online közvetítésnél, használható, ha kevés hálózati erőforrás áll rendelkezésünkre.

wansview-hm-series-kezikonyv_29
Az úgynevezett OSD funkció segítségével, tetszőleges szöveget és a dátumot is megjeleníthetjük az élőképen.

Az utolsó szekcióba, pedig bekapcsolhatjuk az élőfelvételek a aktuális dátum kijelzését, illetve megadhatunk egy tetszőleges szöveget, amit szintén megjelenik az élőfelvételen. Ha több kamerából áll a rendszer, akkor így könnyen meg lehet különböztetni a kamerákat.

4.2 Audio beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_28
Ki és bemeneti hangerő meghatározása.

Amennyiben a kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, vagy audio kivezetéssel, akkor itt beállítható a kimeneti és bemeneti hang erőssége.
wansview-hm-series-kezikonyv_27
Különféle audio tömörítéseket is ki lehet választani.

Lehetőség van a hangot rögzíteni is. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg ONVIF szabvány nem képes hang átvitelére, így ez a funkció csak akkor működik ha saját Wansview rögzítővel használjuk a kamerákat vagy ha SD kártyára mentjük a felvételeket.
Továbbá választhatunk Audio tömörítési módot is. A “G.711” tömörítés jobb hangminőséget eredményez, de gyorsabb internet kapcsolat szükséges hozzá.

4.3 Kép beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_26
Az élőkép korrekciójára is van lehetőség.

Az IP kamera kép beállításoknál 3 opció áll rendelkezésre a finomhangolásra.
Fényerő: Növelésével kiemelheti a részleteket a túl- vagy alulexponált részeket.
Telítettség: A színtelítettség azt fejezi ki, hogy a különböző színekben a domináns színárnyalat mennyire dominál az összes többi színárnyalathoz képest. Más szóval az adott szín annál telítetlenebb minél többféle hullámhosszú elektromágneses sugárzás alkotja.
Kontraszt: A világos és sötét részek közötti fényesség aránya
Ha a kamera esetlegesen fejjel lefelé került felszerelése, akkor a képet meg lehet forgatni a „Forgat” és „Tükörkép” kijelölésével.
wansview-hm-series-kezikonyv_25
Kézzel is ki lehet kapcsolni az éjszaka világító infra led-eket, ha esetlegesen zavaró hatással van. Illetve az éjszakai úgynevezett IR-CUT szűrő is kikapcsolható.
IR-CUT fogalma: Az éjjellátáshoz használt infra ledek működéséhez szükséges szűrő a nappali viszonyok közt torzítja a kamera színeit, a zöld szín lilásnak, a szürke kékesnek látszik. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölése az IRCUT technológia, mely hatására az éjjellátó kamerák képe nappal is színhű marad.

5. Hálózat

5.1 Hálózati beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_24
Lehetőség van Fix IP címre vagy rábízhatjuk a routerre is ezt a beállítást.

A hálózati beállításoknál, módosítani tudjuk a kamerához tartozó IP címet, alhálózati maszkot, átjárót és DNS címeket. Ha nem vagyunk biztos a beállításokban, akkor a „IP Beállítás Típusa” legördülő menüt állítsuk „Dinamikus IP cím”-re. Illetve „DNS beállítás Típusát” „DHCP”-re. Ekkor a router automatikusan megadja a kamerának ezeket az adatokat.
Megjegyzés: Ilyenkor a kamera IP címe általában megváltozik. Futtassa ismét a „HM_search.exe” programot, ahol megtudhatja milyen IP címen érhető el a kamera.
wansview-hm-series-kezikonyv_23
HTTP port és RTSP portok beállítása.

A port beállításokban átírhatjuk a kamera portjait. A portokról bővebben ITT olvashat.
Amennyiben megváltoztatja a alapértelmezett HTTP portot, akkor ügyeljen arra, hogy a kamera elérése is megváltozik. Ha pl. a kamera elérése eddig 192.168.1.159 címen volt elérhető, és megváltoztatja a HTTP portok pl: 1000-re, akkor az új elérés a következő lesz: 192.168.1.169:1000
Az RTSP porton keresztül folyik a videofolyam. Ha nem biztos a beállításában, akkor ne módosítsa. Az RTSP azonosításnál, ha a kamerát szeretnénk online stream-re használni, akkor válasszuk a „Ki” opciót. A beállítás után indítsa újra az IP kamerát.

5.2 WiFi (Vezeték nélküli kapcsolódás) beállítása

wansview-hm-series-kezikonyv_22
WiFi beállítások

Ha a kamera rendelkezik vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséggel, akkor ezen a menüponton lehet beállítani. Kezdésnek állítsuk át a WiFi mód bekapcsolást „Bekapcsolva” módra.
Ekkora megjelennek a szükséges mezők a beállításhoz. Kattintsunk a „Keresés” gombra.
FIGYELEM! A routeren MAC SZŰRÉS ALKALMAZÁSA ESETÉN vegye figyelembe, hogy a kamera MAC azonosítója más vezetékes, és más vezeték nélküli kapcsolat esetén!
Megjegyzés: A kamerára csavarozza fel a dobozban található WiFi antennát.
wansview-hm-series-kezikonyv_52
Az ablakba megjelennek az elérhető hálózatok listája.

A kamera ekkor kilistázza az elérhető WiFi hálózatokat. Amennyiben nem jelenik meg az Ön hálózata, kérem ellenőrizze a router beállításaiban, hogy nincs-e rejtve esetleg a hálózati azonosító, illetve megfelelő távolságra van-e a kamera a routertől.
Az „Ok” gomb megnyomásával, adjuk hozzá a hálózatot a kamerához. Ekkor a kamera kitölti már a titkosítás módját és az azonosítást.
A kulcs és kulcs megerősítése mezőbe írjuk be a hálózathoz tartozó jelszót. Majd kattintsunk az „Alkalmaz” gombra.
wansview-hm-series-kezikonyv_53
Ha sikeresek a beállítások, akkor ezt az üzenetet kapjuk.

A adatok helyességét ellenőrizzük az „Ellenőriz” gomb megnyomásával. Ha minden adat megfelelően van megadva, akkor ez az üzenet fogad minket: „WiFi hálózati beállítás helyes!”.
Ha sikertelen üzenetet kapunk, akkor ellenőrizzük a jelszó helyességét.

5.3 Távoli elérés

wansview-hm-series-kezikonyv_21
Gyári DDNS cím

Az IP kamera rendelkezik gyári DDNS címmel. Ha el lett végezve a úgynevezett Port Forward beállítás, akkor a Gyári domain címen érhető el a kamera. Ez mindig egyedi cím, amit a kamera hátulján lévő matricán tudhat meg. DDNS-ről további információkat olvashat IDE kattintva.
wansview-hm-series-kezikonyv_20
Külsős DDNS címet is be lehet állítani.

Az IP kamerán beállítható külső DDNS szolgáltatók is. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a „Bekapcsolva” opcióra, majd töltsük ki a DDNS szolgáltatótól kapott adatokkal. Weboldalunkon is vásárolhat DDNS fiókot, ami ingyenesen beüzemelünk Önnek.
wansview-hm-series-kezikonyv_19
UPnP port átirányítás: UPNP esetén a kamera és a router egymás között le tudják tárgyalni a szükséges portok nyitását, Fontos megjegyezni, hogy a bekapcsolása sokszor zavart okozhat.
Internet Cím: Megtudhatjuk a külső publikus IP címünket.

5.4 Onvif beállítás

wansview-hm-series-kezikonyv_18
Az ONVIF szabvány lehetővé teszi, hogy egy IP kamera más gyártó termékeivel, szoftvereivel is kompatibilis legyen. Természetesen az együttműködés feltétele, hogy a másik termék is támogassa az ONVIF szabvány azonos verzióját.
Ha nem szeretnénk ez az opciót használni, akkor kattintsunk a „Ki” opcióra.
Továbbá beállíthatjuk, hogy milyen porton legyen elérhető a kamera az ONVIF szabványon keresztül. Az ellenőrzési igazolás csak kivételes esetekben kell bekapcsolni. Általános felhasználásnál legyen kikapcsolva.

6. Riasztás

6.1 Külső riasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_17
Ha rendelkezik a kamera rirasztó kimenettel, akkor itt állítható be, hogy riasztás esetén milyen jelet küldjön.

Ha az IP kamera rendelkezik riasztó ki és bemenettel, akkor itt beállítható, hogy riasztás esetén a kamera küldjön egy jelet a riasztó kimeneti pontra. Meghatározható, hogy nyitó illetve záró jelet küldjön. Ezzel akár riasztás esetén felkapcsolható egy reflektor, vagy akár egy külső riasztóegység is.

6.2 Mozgásérzékelés

wansview-hm-series-kezikonyv_15
Maximum 4 zónát támogat a kamera.

Az IP kamera támogatja a mozgásérzékelés funkciót. Maximálisan 4 zónát támogat. Első lépésként jelöljük ki az Zóna1 opciót. Majd a csúszkával tudjuk meghatározni, hogy milyen érzékenységgel riasszon. Ez az érték 1-100-ig terjedhet. Így beállítható, hogy pl. egy kisállat esetén ne történjen vakriasztás. Amennyiben kijelöltük az első zónát, a élőképen megjelenik egy zöld téglalap. Ezt a téglalapot szabadon mozgathatjuk és nagyíthatjuk. A mozgatáshoz kattintson a téglalap középre és lenyomott gombbal húzza a megfelelő területre. A nagyításhoz pedig a jobb alsó saroknál kattintson a jelölésre.
wansview-hm-series-kezikonyv_16
Élőképen láthatóak a mozgásérzékelés zónái.

6.3 Hangriasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_14
Ha az IP kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, akkor beállítható, hogy hang esetén is történjen riasztás. A bekapcsoláshoz, kattintsunk a „Be” opcióra, és szintén megadhatunk egy érzékenységi szintet. Ez az érték 1-100-ig terjedhet.

6.4 Riasztás

wansview-hm-series-kezikonyv_13
Többféle interakció is választható, ha riasztás érkezett.

Többféle opció is beállítható, hogy mi történjen riasztás esetén.
Felvételek mentése SD kártyára: Kiválasztható, hogy fotót illetve videót is mentsen-e az IP kamera. Fontos megjegyezni, hogy a készüléknek támogatnia kell az SD kártya foglalatot, illetve az opció bekapcsolása előtt helyezzen be egy SD kártyát a kamerába.
Felvételek FTP szerverre mentése: Szintén megadható, hogy képet vagy videót is küldjön az készülék. Viszont videó küldés esetén szükséges, hogy a kamerába legyen SD kártya. Máskülönben csak a fotókat fogja küldeni.
Időköz: Beállítható, hogy egy riasztás hány másodpercig tartson.
Riasztási szerver: A kamera támogatja a külső riasztási szerverre történő jelzést. Aki rendelkezik ilyen eszközzel, a „Riasztási szerver beállítás” menüpont alatt töltse ki a csatlakozási adatokat.
E-mail riasztás: Riasztás esetén küld egy email-t, 3 képernyőfotóval a riasztás eseményről.
Kapcsolati preset: Ha van tárolt úgynevezett „Preset”, akkor beállítható, hogy riasztás esetén elvégezze az előre betanított forgást.

6.5 Riasztás időzítése

wansview-hm-series-kezikonyv_12
Mozgás időzítése.

Lehetőség van a riasztás időzítésre is. Ha például csak munkaidőn túl kell, hogy riasszon a kamera, akkor beállíthatók, hogy csak bizonyos időtartományba riasszon az IP kamera.
A zöld téglalap az aktív éles időszak, míg a fehér a kikapcsolt inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7. Haladó

7.1 Felhasználók

wansview-hm-series-kezikonyv_11
3 féle felhasználói jogot kezel az IP kamera.

Az IP kamera 3 fajta jogosultsági szintet támogat. Az adminisztrátornak mindenhez joga van. Az operátornak, csak a kamera beállításához van joga (pl. forgatás). Míg a látogató csak a kamera képét látja.
Ebbe a menüpontba lehetőségünk van, módosítani a gyári belépési adatokat. Az első mezőbe adjuk meg a kívánt felhasználónevet, a második mezőbe pedig a hozzá tartozó jelszót, míg a harmadikba pedig a jelszó megerősítést.

7.2 Automatikus rögzítés

wansview-hm-series-kezikonyv_10
Meghatározott időközönként elmenthetőek a felvételek.

Az IP kamera azt a funkciót is támogatja, hogy egy bizonyos időintervallumba készít egy fontot és elmenti az SD kártyára vagy feltölti az FTP szerverre. Megadhatjuk, hogy hány másodpercenként készítsen képet (1 mp a minimum érték). Illetve a jelölődoboz kijelölésével megadhatjuk, hogy hova mentse a felvételeket. FTP beállításról az FTP menüpontban olvashat.
wansview-hm-series-kezikonyv_9
Rögzítés időzítése.

Szintén van lehetőség az időzítésre is. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7.3 Rögzítés TF/SD kártyára

wansview-hm-series-kezikonyv_8
SD kártyára való rögzítés időzítése.

Ha az IP kamera támogatja a memóriakártya behelyezését, akkor ezen a menüponton tudjuk aktiválni a rögzítés. Jelöljük ki a „Be” opciót. Ekkor megjelennek a részletes beállítások.
Meghatározhatjuk, hogy egy felvétel hány másodperces legyen maximum. A 600 másodperc 10 percet jelent. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként új fájlba menti a kamera a felvételeket, így könnyebben lehet visszanézni az adott eseményeket. Beállíthatjuk, hogy melyik csatorna kerüljön rögzítésre. Az első csatorna mindig a maximális felbontást jelenti. A további csatornák kiválasztásával romlik a minőség, viszont több felvétel fog felférni a memóriakártyára.
Itt is van lehetőség időzítésre. Megadható, hogy milyen napokon és azon belül milyen órákba működjön ez a funkció. Ha zöld a téglalap, akkor aktív a funkció, ha áttetsző fehér akkor inaktív.
FIGYELEM: Kérjük ellenőrizze, hogy a készülék időbeállításai megfelelőek legyenek, mielőtt elvégezné az ütemezést, így a dátum és az idő pontosan lesz feltüntetve a kamera jobb felső sarkában, és a rögzítés is a kívánt időpontban fog történni. A megfigyelni kívánt terület biztonsága érdekében ez a lépés nagyon fontos!
Az időbeállításról ITT olvashat bővebben.

7.4 Email

wansview-hm-series-kezikonyv_7
Email küldési beállítások.

Az Email beállítások alatt megadhatunk egy fiókot, amire küldi az IP kamera a riasztás esetén keletkező fotókat. SMTP szerver általában minden internetszolgáltató mellékel, de beállítható tetszőleges fiók is, pl Gmail.
Egy példa Gmail fiók beüzemeléshez:

 1. SMTP Szerver név: smtp.gmail.com
 2. Szerver port: 465
 3. SSL: Legyen kijelölve.
 4. Azonosítás: Legyen kijelölve az „Igen” opció.
 5. Felhasználónév: A Gmail-hez tartozó fióknak a felhasználóneve. Fontos, hogy a teljes email címet írja ki. pl: cameradepo@gmail.com
 6. Jelszó: A Gmail-hez tartozó jelszava.
 7. Címzett: Ide azokat a címeket írja, ahova szeretné továbbítani a riasztási e-maileket.
 8. Tárgy: Az email tárgya. Fontos megjegyezni, hogy érdemes ékezetmentesen beírni.
 9. Üzenet: Az email üzenete. Tetszőleges szöveg adatható meg, itt is ügyeljünk, hogy lehetőleg ékezet nélkül írjuk be.

Kattintsunk ezek után az „Alkalmaz” gombra, majd a „Teszt” gomb segítségével ellenőrizzük a beállításokat. Ha a „Sikeres” üzenetet látjuk, akkor sikeres volt a beállítás. Amennyiben a beállítás „Sikertelen”, akkor ellenőrizzük, hogy a felhasználónév és jelszó megfelelő-e.

7.5 FTP

wansview-hm-series-kezikonyv_6
FTP szerver beállítások.

Az FTP beállítások alatt adhatjuk meg az adatokat, hogy milyen szerverre küldje az IP kamera a felvételeket. A tesztelés előtt kérem mentse el a beállításokat.

7.6 PTZ Protokoll

wansview-hm-series-kezikonyv_4
Pásztázási és forgási sebesség beállítása.

A PTZ protokoll alatt állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan pásztázzon illetve forogjon az IP kamera. A pásztázási sebességnél 1-50ig adhatjuk meg az értéket. Ezt az opciót a kamera kezelőfelületén tudjuk aktiválni.
A PTZ sebességnél pedig megadhatjuk, hogy milyen sebességgel forogjon a kamera manuális irányítással.
Az utolsó opció alatt, pedig bekapcsolhatjuk, hogy mindig térjen középre a kamera ellenőrzés során. Pl. újraindításnál.

8. Rendszer

8.1 Eszköz információk

Kattintson IDE a menüpont bővebb ismertetőjéhez.

8.2 Idő beállítások

wansview-hm-series-kezikonyv_3
Idő beállítások.

Itt állíthatjuk be a pontos időt a kamerán. Ha a „Hálózati idő” opciót kijelöljük, akkor a kamera folyamatosan frissíti az órát egy külső szerver segítségével. Ekkor ügyeljünk arra, hogy az Időzóna megfelelő legyen. (Magyarország esetén GMT + 1).
Illetve lehetőség van a számítógép órájával is szinkronizálni a kamerát. Ha ezt szeretnénk, nyomjuk meg a „Szinkronizálás a PC órájával” gombot.

8.3 Gyári adatok

wansview-hm-series-kezikonyv_2
Gyári adatok visszaállítása és szoftver frissítés.
 • Kamera újraindítása: A kamera újraindul, a művelet kb 1 percet vesz igénybe.
 • Gyári beállítások visszaállítása: Minden beállítás visszaáll a gyári értékre. Minden egyedi beállítás elveszik.
 • Gyári beállítások mentése: Az egyedi beállításokat lehetőségünk van elmenteni. Szoftver frissítés esetén hasznos, ha lementjük a régi beállításokat.
 • Gyári beállítások visszatöltése: Itt van lehetőség az előzőleg lementett beállítások visszatöltésére.
 • Firmware Frissítés: Itt tudjuk a kamerának frissíteni a szoftverét. Figyelem! A gyári oldalról ne frissítse a készüléket, mert nem mindig lesz kompatibilis.

8.4 Rendszernapló

wansview-hm-series-kezikonyv_1
Naplózás

A rendszernapló segítségével visszanézhetjük, hogy ki mikor jelentkezett be az IP kamerába.,

9. Gyakori kérdések (GYIK)

Related posts

Comments are closed.

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron