Barion Pixel
Blog új cikk

Állítható látószögű (varifokális) IP kamerák és biztonsági kamerák

Azt gondolod, hogy egy IP kamera, vagy egy biztonsági kamera annál jobb, minél nagyobb látószögű? Ez nem feltétlenül igaz! Olvasd el cikkünket, és meglátod, hogy miért!

Milyen problémát old meg az állítható látószög?

Vegyük a legegyszerűbb esetet: vásárolsz egy fix látószögű IP kamerát, a jellemzőnek mondható 55 fokos látószöggel. Felszereled a megálmodott pozícióba. A beüzemelés után természetesen a képe nem fog egészen pontosan akkora szélességű területet befogni, mint amekkora területet megfigyelni szeretnél, hanem annál kicsit kisebb, vagy nagyobb lesz. Az első eset teljesen érthető okból rossz: a megfigyelendő terület széleit a kamera egyszerűen nem fogja látni, az itt bekövetkező események láthatatlanok lesznek a rendszered számára. Az viszont kicsit kevésbé egyértelmű, hogy mi a probléma azzal, ha az IP kamera látószöge nagyobb, mint a célterület? Mi gond adódhat abból, ha az igazán fontos régió szélein túl, némi érdektelen terület is látszik a képen?
A probléma akkor adódik, ha valóban történik valami olyan esemény az igazán fontos területen, aminek minden részlete számít. Ekkor válik igazán fájdalmassá az, hogy a kamerád az értékes képpontjait olyan terület megfigyelésére is pazarolta, amire valójában nem volt szükség, és így az értékes területre természetesen arányosan kevesebb pixel jutott. A túlságosan nagy látószög tehát a „nagyot markol, de keveset fog” klasszikus esete.
Első példa: melyik képen lenne jobban felismerhető az ajtón belépő személy?

ajto tavoli
nagy látószög

ajto kozeli
kis látószög

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi tehát az igazán jó megoldás a fenti problémára? Természetesen az, ha a biztonsági kamerád vagy IP kamerád látószöge nem fix, hanem változtatható, így a felszerelés után precízen be tudod állítani, hogy az értékes képpontjait pontosan arra a területre fókuszálja, amit valóban megfigyelni szeretnél.
Második példa:
Szeretnénk a házunkból kamerával megfigyelni a kaput és az udvarunk teljes hátsó falát, a következő ábra szerint:
Ház és kert alaprajza
Ház és kert alaprajza

Láthatod, hogy a kapubejáró megfigyelése a kisebb távolság és a megfigyelendő terület (a kapu) kis szélessége következtében egy nagyon kis látószögű kamerát kíván, míg a hátsó kerítéshez egy nagy látószögű kamerára lesz szükségünk, ha egész szélességében szeretnénk megfigyelni.

A látószög és az fókusz összefüggése

Érdemes tudni, hogy egy kamera képe egy adott látószög esetén mondható élesnek, tehát ha a látószögét megváltoztatod, akkor azzal a kép az élességét elveszti, és a fókuszt újra be kell állítani, hogy a kép az új látószög esetén is éles legyen.

Az állítható látószög és fókusz különböző megvalósításai

A gyakorlatban három opciód van:

  1. Fix látószög, kézzel állítható fókusz
  2. Kézzel (csavarral) állítható látószög és egy másik csavarral hozzá állítható fókusz (ezeket a kamerákat nevezik varifokálisnak és variofókuszosnak is).
  3. Motoros látószög állítás, automatikus fókuszállítással (ez az, amit a gyakorlatban ZOOM-nak nevezünk).

Mivel az első és a harmadik esetet mindenki ismeri, ezért a továbbiakban a második esettel folytatjuk.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

A varifokális kamerák házán (jellemzően az alján) két csavart találsz. Az egyik felel a látószögért, a másik pedig a fókusztávolságért. Ezeket finoman csavarva tudod állítani őket a megfelelő értékre. Itt szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy IP kamerák esetén a kép jellemzően kis késésben van a valósághoz képest, így a csavar állítása után érdemes várnod pár pillanatot, míg a módosításod eredménye megjelenik a kamera élőképén. Hagyományos analóg- vagy AHD biztonsági kamera esetén ez a jelenség nem létezik.

vario
Egyszerűen állíthatjuk a látószöget és a fókuszt a csavarok segítségével.

A következő kis animációt azért készítettük, hogy teljesen érthető legyen a beállítás menete:
 
 
[animvario]
1. Nagy látószög, éles kép
A kapu, a kerítés és részben a ház is látszik, a kamera képpontjai nagy területet kell, hogy ábrázoljanak2. Közepesre állított látószög, de még nem fókuszált kép
Csökkenetettük a látószöget, de még nem állítottuk be hozzá a fókuszt3. Közepes látószög, már fókuszált kép
Csak a kapu és a szűkebb környezete látszódik4. Kicsire állított látószög, de még nem fókuszált kép
Tovább csökkenetettük a látószöget, de még nem állítottuk be hozzá a fókuszt5. Kis látószög, már fókuszált kép
Csak a kapu látszódik, a kamera minden képpontja erre fókuszál

[/animvario]
 
 

Varifokális IP kamerák

 

Related posts

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron