Port forwarding a gyakorlatban

Mi az a port forwarding?

Ez az oldal arról szól, hogy mit kell tenned a gyakorlatban, ha egy – a helyi hálózatodra csatlakoztatott – IP-alapú eszközt (például egy IP kamerát vagy egy biztonsági kamera rendszert) szeretnél elérhetővé tenni az Internetről.

Sokan tudják, hogy ebben az esetben az adott eszközt a routerükön „meg kell nyitni”, a portját „forwardolni kell”, de jóval kevesebben értik, hogy ez igazából mit is jelent, ezért írtunk egy – szándékaink szerint – jól érthető és olvasmányos cikket az összes ezzel kapcsolatos elméletről is:
IP hálózatok elmélete, egyszerűen

Port forwarding a gyakorlatban

Első lépésként be kell lépned a routered adminisztrációs felületére. Ehhez:

 1. Egy olyan gép elé kell ülnöd, ami a routeredre kapcsolódik (alapértelmezés szerint a router csak a helyi hálózatról enged be, a publikus hálózatról / Internetről nem).
 2. Indíts el egy böngészőt (pl Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer), de jó eséllyel már most is egy böngésző előtt ülsz 🙂
 3. Gépeld be a böngésződ címsorába a routered helyi IP címét.
  router ip címének beírása a böngésző címsorába

Oké, de mi a routerem IP címe?

Ezt három módon is megállapíthatod:

 • A programozó zsonglőrjeink írtak egy trükkös kis eszközt, ami itt helyben most megpróbálja neked automatikusan felderíteni a helyi hálózatodat és megtippelni, hogy a routered hol található. Kattints ide az indításhoz, kb egy percet vesz igénybe:
  [finder title=”Automatikus router felismerés indítása”][/finder]
 • Ha az első módszer esetleg nem vált be, akkor mutatjuk a leggyakoribb IP címeket, amiken a routerek általában találhatók:
  [toggle id=”2″ title=”Alapértelmezett router IP címek listája”]

  Routered gyártója Alapértelmezett IP cím
  TP-LINK: 192.168.1.1
  Linksys: 192.168.2.1
  D-link: 192.168.0.1
  Netgear: 192.168.1.1
  Asus: 192.168.2.1
  ZTE 192.168.1.254

  Kattints a routerred típusára és azonnal meg is nyitjuk neked az adott oldalt!

  [/toggle]

 • Ha a fenti módszerek egyike sem vált be, akkor egy rövid instant videoban megmutatjuk, hogy hogyan tudod a windowsban kikeresni a routered IP címét:
  [toggle id=”3″ title=”Router IP címének megállapítása a windowsban”]
  router-ip
  A video végén bekarikázzuk neked, hogy hol találod a routered IP címét, csináld a gépeden a video után!
  [/toggle]

Ha megvan a routered helyi IP címe, akkor írd be a böngésződ címsorába!

A routerem felhasználónevet és jelszót kér!

Ha még nem lett beállítva semmilyen egyedi felhasználói azonosító a routered eléréséhez, akkor szerencséd van, mert az alábbiakban megtalálhatod a legnépszerűbb routerek alapértelmezett jelszavait:

TP-LINK: admin admin
Linksys: admin admin
D-link: admin üres vagy admin
Netgear: admin password
Asus: admin admin
ZTE admin admin

Ha azonban korábban már be lett állítva egy egyedi jelszó, akkor annak megfejtésében sajnos nem tudunk segíteni, kérdezd meg az illetőt, aki beállította, esetleg reseteld a routered a rajta található reset gomb hosszan történő nyomvatartásával (ekkor minden beállítása elvész, de a router visszaáll az alapértelmezett gyári beállításaira, így a fenti lista használhatóvá válik). Utóbbi esetben mindenképp olvasd el előtte a routered kézikönyvét, esetleg kérj tanácsot a router gyártójától, vagy a forgalmazótól, akitől a routert beszerezted.

Ha bejutottál a routered adminisztrációs felületére, akkor jön maga a port átirányítása. Kattints a routered gyártójára, vagy görgess le a hozzá tartozó leíráshoz:
TP-LINK| Netgear| Asus

 

Port forwarding beállítása TP-link router esetén

Lépjünk be a router webes felületére majd ezt követően válasszuk ki a bal oldali menübe a “Forwarding” és azon belül a “Virtual Servers” opciót, majd kattintsunk az “Add New” gombra.

6

Port forwarding beállítás TP-link router esetében.

A “Service Port” és a “Internal Port” mindig a kamera HTTP (webes) portja lesz. Az “IP Address” mezőbe pedig a kamera belső hálózati IP címét írjuk be.

Egy példa, ha a kamera portja 1000 és ip címe: 192.168.1.158:

 1. Service Port: 1000
 2. Internal Port: 1000
 3. IP Adress: 192.168.1.158
 4. Protocol: All
 5. Status: Enabled

 

Port forwarding beállítása Asus router esetén

Válasszuk ki a bal oldali menünél, a “Wan” opciót majd azon belül a “Virtual Server / Port Forwarding” fület.

port-forward40

A megjelenő táblázatba, a “Port Forwarding List” résznél, töltsük ki az alábbi adatokkal a mezőket:

A “Port Range” és “Local IP” mezőbe mindig a kamera HTTP (webes) portja kerül. A “Local IP” mezőbe pedig mindig a kamera IP címét kell beírni.

Egy példa, ha a kamera portja 1000 és ip címe: 192.168.1.158:

 1. Service Name: Tetszőlegesen bármi beírható.
 2. Port Range: 1000
 3. Local IP: 192.168.1.158
 4. Local Port: 1000
 5. Protocol: BOTH

Majd kattintsunk a plusz jelre.

port-forward30

Ha megjelent a listában a beállítás, kattintsunk “Apply” gombra.

Port forwarding beállítása Netgear router esetén

Válasszuk ki a bal oldali menüből a “Port Forwarding / Port Triggering” opciót. Majd kattintsunk az “Add Custom Service” gombra.

port-forward20

A megjelenő ablakba, töltsük ki az alábbi adatokkal a mezőket:

A “Starting port” és “Ending Port” mezőbe mindig a kamera HTTP (webes) portja kerül. A “Server IP Address” mezőbe pedig mindig a kamera IP címét kell beírni.

Egy példa, ha a kamera portja 1000 és ip címe: 192.168.1.158:

 1. Service Name: Tetszőlegesen bármi beírható.
 2. Service Type: TCP/UDP
 3. Starting Port: 1000
 4. Ending Port: 1000
 5. Server IP Address: 192.168.1.158

port-forward10

 

 

12 thoughts on “Port forwarding a gyakorlatban

 1. Visszajelzés: IP kamerák P2P funkcióval - CAMERADEPO

 2. péter

  Ezt a cikket is köszönjük! 🙂

  Azt értem, hogy a kamera belső ip-n 192.168.1.158 1000-es porton lóg.

  Az mindegy, hogy kívülről mivel nézném a kamerát? Nem értem milyen portot fordítunk ezresre, mert erről nem volt szó.

  Az odáig rendben van, hogy van külső ip-nk, de annak van valamilyen portja is, ami gondolom nem mindegy, attól függően milyen szoftverrel néznénk a kamerát. Vagy ez mindegy?

  A példában 1000-es port megy ezresre, de pl ha böngészőböl nézném, akkor 80-ast kellene 1000-re irányítani, nem?

  Válasz
  1. Krasznai Gergely

   Ha böngészőből nézi a kamerát, akkor sem kötelező a 80-as portot használni egyáltalán, csak arról van szó, hogy HA NEM AD MEG MÁS portot a böngészőben, akkor fogja a böngésző a HTTP protokoll alapértelmezés szerinti 80-as portját használni. Ha viszont a böngésző címsorában a kettőspont után Ön megadja, hogy milyen
   portra küldje ki a böngésző a kérést, akkor a böngésző szót fogad, és a megadott portot fogja használni, nem a 80-ast, tehát böngészőből is simán lehet mondjuk az 1000-es porton nézni az IP kamerát. Ha viszont egy IP kamera kliens programból szeretné elérni a kamerát, akkor abban pedig eleve mindenképp meg kell adnia egy portot a kamera felvitelekor, ott nincs lehetőség a port elhagyására. Tehát mindkét esetben működik az, hogy mondjuk a router külső 1000-es portját irányítja a helyi hálózaton található IP kamera 1000-es portjára.

   Válasz
 3. ComPityu

  Údv.

  Jó ez a leírás, csak mint ahogy szinte az összes leírásban elfelejti közölni a felhasználóval, hogy pl az adott kamera IP változik a touterben, aszerint, hogy épp, mikor ,milyen sorrendben csatlakoztak be az épp rajta lógó eszközök. A DHCP épp mit osztott ki neki. gyanítom, hogy a magyarázat igen sokakat érdekelne.

  UI: Kérlek ne küldj ,értesítéseket, és mindenféle üzenetet a megadott mail címre. Köszönöm.

  Válasz
  1. Krasznai Gergely

   Kedves ComPityu!
   Köszönjük az észrevételt, a DHCP-ről és a fix helyi IP cím szükségességéről a beüzemelési leírásainkban írunk, ez a cikk kimondottan csak a szigorúan vett Port Forwardinggal foglalkozik. Ettől függetlenül lehet abban valami, hogy itt is érdemes lenne ezt megemlítenünk, ha lesz időnk, akkor kiegészítjük a cikket.

   Válasz
 4. Vida Ferenc

  Beállítottam a port forwardokat ( 3 kellett) mégsem látom kívülről a kameraképet? Mit kell még beállítani? Tűzfal? IPV4?
  (RT-N18U )

  Válasz
   1. Vida Ferenc

    Sajnos nem, ezért is tettem fel a kérdést.

    Beállítottam a port forwardokat ( 3 kellett) mégsem látom kívülről a kameraképet? Mit kell még beállítani? Tűzfal? IPV4?
    (RT-N18U )

    Válasz
 5. Vida Ferenc

  Egyébként melyik porton kellene látnom? A DVR 3 portot is használ: 80 ( HTTP)? , 8000(?), 5000(mobil) a másik kettő mire jó?

  Válasz
  1. Krasznai Gergely

   A portok (és egyéb hálózati fogalmak) megértéséhez javaslom a következő cikkünket:
   http://www.cameradepo.hu/termektamogatas/ip-halozatok-elmelete-egyszeruen

   Ha a DVR portjai szabvány szerint vannak beállítva, akkor a 80-ason kellene, hogy az adminisztrációs felülete bejöjjön a böngészőben. Ha ez nem történik meg már akkor sem, ha a legkülső router WAN IP-jét írja be a böngészőbe, akkor valamelyik router nem végzi el a forwardolást. Amennyiben a terméket nálunk vásárolta, úgy kérjük hívja fel ügyfélszolgálatunkat, nagyon szívesen segítünk akár eseti távsegítséggel a gépére belépve megoldani a problémát.

   A másik két port jellemzően az RTSP main stream, az RTSP mobile stream, vagy egy ONVIF-nek dedikált port szokott lenni.

   Válasz
 6. Pethő Ferenc

  Segítséget szeretnék kérni, hogy D-Link (DIR-600) routeren hogy lehet beállítani? mert sehogy nem találok benne olyan felületet ahol az adatokat meg lehetne adni. (Csak felhasználó vagyok.)

  Tisztelettel: P. ferenc

  Válasz
 7. Daróczy Zoltán

  Kedves Krasznai Gergely!

  Én abban kérem a segítségét, hogy legyen szíves a fenti útmutatóban szereplő routerek pontos típusait is megadni, ha lehet. Nekem ugyanis az a problémám, hogy a saját TP-Link routerem csak 16 port forwardingot enged meg, ezt pedig kinőttem. Olyan típust keresek, ami ennél többet képes kezelni. Az Asus router menüjéről készült képen látszik, hogy az akár 32-t is kezel. Ennek például érdekelne a pontos típusa, vagy más olyan routeré, amivel Önnek van ilyen tapasztalata. Segítségét előre is köszönöm!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*