Barion Pixel
Blog új cikk

IP kamerák P2P funkcióval

Milyen problémát old meg a P2P funkció?

Az IP kamerák beüzemelése a hozzá nem értők számára gyakran fejtörést okoz, annak ellenére, hogy számtalan cikkel, leírással és távsegítséggel segítünk a helyi hálózati infrastruktúra helyes bekonfigurálásában. Szerencsére már erre a problémára is van egyszerű megoldás azon IP kamerák esetében, melyeket a gyártók jellemzően P2P-nek (Peer to Peer), vagy (helytelenül) Plug and Play-nek neveznek.

A P2P funkció működésének megértéséhez érdemes lehet elolvasnod az
IP hálózatok elmélete, egyszerűen cikkünket is

Az IP kamerák külső elérése a hagyományos módon

A hagyományos esetben az IP kamerák az úgynevezett kliens/szerver hálózati szereposztást valósítják meg, azaz a hozzáférhetőségük érdekében mindössze annyit tesznek, hogy lusta módon egy adott porton várnak a bejövő kérésre (szerver). Így távoli elérés esetén a kapcsolat felépítésének teljes feladata a felhasználóra (kliens) hárul:

  • be kell tudnia azonosítania az IP kamerát tartalmazó hálózat publikus IP címét (ezt legtöbbször DDNS szolgáltatás használatával oldjuk meg)
  • a routernek is tudnia kell, hogy a bejövő kérést a port alapján melyik helyi IP címre kell irányítania, azaz tudnia kell, hogy a helyi hálózaton az IP kamera hol található (port forwarding).

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a hagyományos IP kamerák esetén a külső elérésükhöz szükséges kapcsolat felépítésének minden gondját-baját a felhasználó hálózati infrastruktúrája végzi, az ehhez szükséges konfigurációs bonyodalmak pedig – a kamera beüzemelésekor – a felhasználót terhelik.

IP kamera külső elérése a hagyományos módon ábra
IP kamera külső elérése a hagyományos módon

A P2P IP kamerák elérése

A P2P kamerák ezzel összevetve sokkal szorgalmasabban igyekeznek a külső elérésüket biztosítani: bárhol üzemeled is be őket a világon, maguk építenek fel (és tartanak fent) egy kapcsolatot a gyártó által ebből a célból üzemeltetett központi szerverrel (melyet szoktak kicsit pontatlanul cloud szervernek is nevezni, pedig helyesebb lenne inkább „rendezvous” vagy „relay” szervernek hívni), mely szerver így – a felhasználó mindenféle konfigurációs közreműködése nélkül is – ismerni fogja az adott IP kamera eléréséhez szükséges információkat.
Tehát ebben az esetben mind a kamera, mind a felhasználó böngészője egy mindkettejük által ismert szerverhez fordul egymás elérhetőségéért, így hiába vannak mindketten különböző hálózaton (és így különböző routerek mögött), a kapcsolatuk a routerük számára kimenő kapcsolatnak minősül, így a szokásos (hálózati címfordítással, NAT-tal kapcsolatos) problémák a kapcsolat felépítésekor nem lépnek fel.
A Peer to Peer elnevezés tehát arra utal, hogy a kapcsolat felépítésekor a felhasználó kliense és az IP kamera egyenrangú félként, – igaz egy relay szerver közbeiktatásával, de – közösen építik fel a kamera távoli eléréséhez szükséges kapcsolatot.

P2P IP kamera külső elérése ábra
P2P IP kamera külső elérése

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • A gyakorlatban ennek a legnagyobb előnye, hogy semmilyen hálózati beállításra nincs szükség az IP kamera külső elérése érdekében, csak csatlakoztatod a kamerádat a helyi hálózatodra (persze ehhez azért lehet, hogy kell tenned lépéseket, pl WiFi jelszó egyszeri beállítása) és a megfelelő felhasználónévvel és jelszóval, vagy mobilon a kamera QR kódjával máris bárhonnan elérheted. Nem kell megjegyezned IP címeket, nem kell DDNS szolgáltatásra előfizetned, nem kell bajlódnod a routered portjainak átirányításával.
  • Mobilinterneten is mindig működik. Talán már hallottál róla, hogy sok mobilinternet-szolgáltató (hazánkban a Vodafon és a T-Mobil is) blokkolja a bejövő irányú kapcsolatokat ha mobilinternetet használsz, tehát alapesetben IP kamerák nem használhatók ezeken a mobilhálózatokon. A P2P kapcsolat azonban kimenő kapcsolatnak számít, így ezek az IP kamerák ezeken a hálózatokon is gond nélkül elérhetők kívülről.

Hogy értitek, hogy QR kóddal elérhető?

Az IP kamerád dobozán találni fogsz egy matricát, rajta egy úgynevezett QR kóddal, ami hasonló, mint a vonalkód, csak két dimenziós. Ha elindítod az IP kamerád használatához a gyár által kínált mobilalkalmazást, akkor annak segítségével ezt a QR kódot egyszerűen leolvashatod úgy, hogy azt egy pillanatra az okostelefonod kamerája elé tartod. Ez a kód tartalmazza az IP kamerád egyedi azonosítóját, melyet az alkalmazás megjegyez, így ezt a műveletet csak egyszer kell elvégezned. Ezután az IP kamerád a mobilodról történő eléréséhez már csak a kamerában beállított felhasználónév és jelszó megadására lesz szükség, hogy bárhonnan elérhesd a telefonodról.

De a P2P-s kamera képet ugye nem csak mobilon láthatom?

Nem, a P2P-s IP kamerák a gyártói már olyan windows-os CMS programot (Camera Management Software) mellékel, mely szintén képes a kamerák P2P módon történő elérésére. A P2P elérés pillanatnyilag egyedül böngészőből nem megoldott (ettől függetlenül a kamerát természetesen el tudod érni böngészőből is, de ehhez akkor szükséged lesz a hagyományos port forwardingra is).

Ez a szolgáltatás ingyenes?

Igen! Minden IP kamerához, ami támogatja ezt a funkciót ingyen elérhető. Nincs időlimit, tehát korlátlan ideig használhatod.

Ha nem szeretném használni ezt a funkciót, akkor is el tudom érni a P2P-s IP kamera képét?

Természetesen igen. Ez csak egy plusz szolgáltatás, de nem vagy köteles használni. Ebben az esetben a hagyományos módon, IP cím (vagy DDNS) alapján is elérhető a kamera, természetesen csak helyes port forwarding beállítások esetén.

A weboldalon honnan tudom, hogy melyik kamera támogatja a P2P-t?

Amennyiben az IP kamera adatlapján szerepel a P2P támogatottság, illetve a termékképén látod az alábbi ikont, akkor az eszköz támogatja ezt a funkciót:
p2p
 
P2P-t támogató kamerák listáját a következő címen nézheted meg:
https://cameradepo.hu/p2p-kamerak

Related posts

Comments are closed.

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron