Barion Pixel
Blog új cikk

IP kamerák memóriakártya foglalattal

Az IP kamerák számtalan előnye közül az egyik, hogy bizonyos modelljei képesek a foglalatukba illesztett memóriakártyára is rögzíteni.

Miért jó ez?

A régi, analóg kamera rendszerekben mindig szükség volt egy központi rögzítőegységre is, mely a kamerák képét digitalizálta, mentette és elérhetővé tette a hálózaton. Egy kisebb, 1-2 kamerából álló rendszer esetén azonban ez eléggé nagy többletkiadást jelentett, hiszen a videorögzítő árán túl, még a bele szerelt merevlemez ára is terhelte a pénztárcádat, valamint a rendszer telepítése és kábelezése is jelentősen bonyolultabbá vált ezáltal.
Azokban a helyzetekben, amikor nincs szükséged egy dedikált videorögzítő robosztusságára, válassz olyan IP kamerát, amelyik rendelkezik memóriakártya támogatással. Ekkor lehetőséged van egy memóriakártyát helyezni az eszközbe, amire az IP kamera többféleképpen is képes rögzíteni. A kártyáról a felvételeket bárhonnan egyszerűen letöltheted és megnézheted, nincs szükség speciális lejátszó programra sem, mivel az IP kamera szabványos formátumokat használ.

A memóriakártya csatlakoztatása

Beltéri IP kamerák esetén egyszerű a helyzet. Hátul megtaláljuk a szükséges foglalatot, ahova be tudjuk illeszteni a memóriakártyát. Ha már bent van a kártya, a kamera automatikusan felismeri, és egy formázás után máris készen áll a rögzítésre.
Kültéri IP kamerák esetén valamivel bonyolultabb a helyzet. Mivel ezek az IP kamerák vandál-biztosak és vízállók, ezért a gyártó nem teheti olyan helyre a memóriakártya foglalatot, ahol azt esetleg nedvesség érheti, vagy ahonnan a kártya könnyen és gyorsan kivehető.

Itt szeretnénk megemlíteni, hogy amennyiben a memóriakártyát is nálunk vásárolod az IP kamerádhoz, úgy azt természetesen beszereljük neked, így ebben az esetben a cikk következő pár sorát nyugodtan átgörgetheted :)

A következőkben néhány példát mutatnánk be memóriakártya kültéri IP kamerába történő beszerelésére:
Wansview NCM-621W és NCM-621KW esetén:
A kamera hátulján lévő 3 csavart óvatosan csavard ki. A gyártói matricát ebben az esetben nyugodtan leszedheted, a jótállási jeggyel és a számlával az esetleges garanciális igényedet továbbra is el fogjuk fogadni:

ncm-621w_1
Első lépés: a kamera hátulján lévő csavarokat csavarozzuk ki.

Ezután óvatosan húzd ki a kamera belső alaplapját. A képen pirossal bekarikázott részen találod a  memóriakártya foglalatot. Óvatosan pattintsd bele a memóriakártyát, csúsztasd vissza az alaplapot a házba, majd csavarozd vissza a hátlapot. Ügyelj arra, hogy megfelelően álljon a gumitömítés, és a csavarokat is megfelelően csavard vissza, különben az IP kamera vízállósága csökkenni fog!
ncm-621w_2
A memóriakártya foglalat az IP kamera alaplapján.

 Wansview NCM-626W esetén:
Szintén először csavard ki az átlátszó plexi búra körül található csavarokat.
ncm-626_1
Első lépés: csavarozzuk ki a 4 csavart az átlátszó plexi búra körül.

Ezután óvatosan emeld le a fémgyűrűt. Ekkor a kamera tövében előtűnik további 3 csavar. Ezeket is csavarozd ki.
ncm-626_2
A kamera tövében lévő csavarokat is csavarozzuk ki.

Ezután óvatosan emeld ki az egész alaplapot. A hátulján fogod megtalálni a microSD kártyafoglalatot, melyet az alábbi képen pirossal bekarikáztunk:
ncm-626_3
Az IP kamera alaplapjának hátulján található microSD kártyafoglalat.

A memóriakártyát óvatosan pattintsd be a helyére, majd szereld vissza az egyes alkatrészeket, szintén ügyelve arra, hogy a gumitömítések legyenek a helyükön és a csavarok legyen megfelelően meghúzva. Az IP kamera az indítása után automatikusan felismeri a kártyát és egy formázás után már rögzíthet is.

Hogyan tudom formázni a csatlakoztatott memóriakártyát?

Wansview és EasyN modellek esetén:
A kamera webes felületén kattints a beállításokra. Az ekkor megjelenő fő panelen találni fogsz egy „TF/SD státusz” sort. Itt kattints a „TF/SD kártya formázása” gombra.

wansview-hm-series-kezikonyv_34
A memóriakártya formázáshoz kattintsunk a TF/SD kártya formázása opcióra

Mennyi felvételt tud rögzíteni egy IP kamera egy 32 GB-os kártyára?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása elég sok tényezőtől függ, mint például a kamera felbontása, vagy a megfigyelt jelenet tartalma. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert az IP kamerák által használt képtömörítő eljárások sokkal kisebb méreten képesek tárolni a minél inkább homogén, és minél inkább változatlan jeleneteket, szemben a heterogén, folyamatosan változó képpel szemben. Hogy mégis mondjunk egy számot, talán azt lehet mondani, hogy egy átlagos megfigyelt terület esetén, egy 1 megapixeles, H.264-es tömörítést megvalósító IP kamera nagyjából egy napot képes folyamatosan a 32 GB-os memóriakártyájára rögzíteni.
Nem hangzik túl soknak, igaz?
Jó hír, hogy az IP kamerák többféle rögzítési módot is támogatnak. Vegyük sorba őket:

  1. Folyamatos üzemmód: Az eszköz folyamatos rögzít.
  2. Időzített rögzítés: Beállítható egy időtartomány, akár napokra is lebontva, hogy mikor rögzítsen a kamera.
  3. Riasztás esetén: Mozgásérzékelés, vagy egyéb riasztás esetén a kamera készít egy rövid pár másodperces videó felvételt. Így csak akkor rögzít a kamera, ha esemény van.
  4. Időzített riasztás esetén: Beállítható egy időtartomány, hogy az IP kamera mikor érzékelje a riasztásokat (beleértve a mozgást, hang és egyéb riasztást). Így nem készülnek felesleges felvételeket, ha otthon vagyunk.

A sokféle üzemmód segítségével, rengeteg tárterületet lehet megtakarítani, illetve könnyebb is kereshetőség is a felvételek között.

Mi történik akkor, ha betelik a memóriakártya?

Amennyiben betelik a memóriakártya, az IP kamera automatikusan törli a legrégebbi felvételeket. Ha tehát meg szeretnéd tartani bizonyos régebbi felvételeidet, akkor érdemes időközönként lementened, archiválnod őket. A kamera kezelőfelületén pontosan nyomon tudod követni, hogy még mennyi szabad hely áll rendelkezésre.

Milyen kártya való bele?

Ebből a szempontból nincs semmiféle megkötés. A lényeg, hogy microSD foglalatú legyen, és a kapacitása ne haladja meg a gyár által előírt maximumot (ezt az információt megtalálod az adott IP kameráról szóló terméklapunkon).

Memóriakártyás IP kameráink

Kattints ide az összes memóriakártyás IP kameránk listázásához

Related posts

Comments are closed.

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron