Barion Pixel
Blog új cikk

A biztonsági kamerák felbontásáról

Mi a felbontás és mi határozza meg azt a biztonsági kamerák esetén? Érthető leírás, ábrákkal.

Mi a felbontás?

A felbontás azt jelenti, hogy a valóság végtelen részletgazdagságát az adott kamera egy adott időpillanatban hány képpontra egyszerűsítve ábrázolja. Nyilvánvalóan minél több a képet alkotó képpontok száma, annál részletgazdagabb a kép.
felbontás magyarázó ábra
Egy kép felbontását többféleképp is meghatározhatjuk:
a. hány képpont alkotja vízszintesen és függőlegesen (pl. 1280 x 720)
b. összesen hány millió képpont alkotja (pl. 1 megaxpixel = 1 millió képpont)
Példák jellemző felbontásokra:

Analóg biztonsági kamera
<noscript><img decoding=async class=wp image 1156 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201406d1jpg alt=Analóg biztonsági kamera width=121 height=75 ><noscript><a> Analóg biztonsági kamera

03 Mpx IP Kamera
<noscript><img decoding=async class=wp image 1157 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201406vgajpg alt=03 Mpx IP Kamera width=100 height=75 ><noscript><a> 03 Mpx IP Kamera

1Mpx HD IP kamera
<noscript><img decoding=async class=wp image 1158 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201406hdjpg alt=1Mpx HD IP kamera width=130 height=75 ><noscript><a> 1Mpx HD IP kamera

2Mpx HD IP kamera
<noscript><img decoding=async class=wp image 1159 lazyload src=httpscameradepohutermektamogataswp contentuploads201406fullhdjpg alt=2Mpx HD IP kamera width=130 height=75 ><noscript><a> 2Mpx HD IP kamera

Mi határozza meg a felbontást IP kamerák esetén?

Egy IP kamera saját maga alakítja képpontokká az általa látott valóságot (végzi a digitalizációt), így képének felbontása teljes egészében magától az IP kamerától függ. Természetesen ha rögzíteni is szeretnéd az IP kamera képét (például egy hálózati video rögzítővel), akkor arra figyelni kell, hogy a rögzítő is képes legyen a kamera felbontásában rögzíteni.
 

Mi határozza meg a felbontást a hagyományos analóg biztonsági kamera rendszerek esetén?

A hagyományos biztonsági kamera tv sorokként továbbítja analóg jelét a számára kiépített kábelhálózaton keresztül egy video rögzítőnek, mely digitalizálja azt.
Mivel a hagyományos analóg biztonsági kamerák a mai napig megfelelnek az analóg tv adások szabványainak (ez az Egyesült Államokban és Japánban az NTSC, Európában a PAL), így ezek a szabványok szabják meg az általuk elérhető maximális felbontást is. A hazánkban alkalmazott PAL szabvány maximum 625 tv sort tesz lehetővé, de a valóságban ebből csak kb. 575 sor hordoz látható információt.
Sajnos ezzel kapcsolatban rengeteg a félrevezető információ, ugyanis a gyártók marketing osztályai a fejlesztések eredményeit igyekeznek a nagyközönség számára is egyszerűen mérhető számokkal eladni, így hajlamosak – félrevezető módon – például a képérzékelő szenzor felbontását feltüntetni a kamera felbontásának megadásakor (ami jóval nagyobb lehet, mint a biztonsági kamerából végül kinyerhető felbontás), így születnek a 700, 800 és nemrégiben az 1000, sőt 1200 tv soros biztonsági kamerák.
A helyzet azonban sajnos az, hogy egy analóg kamera valódi felbontása semmiképp nem lehet több mint 575 tv sor, ez a működésüket szabályzó szabvány betartásával elérhető maximum.
Az eredeti 4:3-as tv képarányokkal számolva tehát egy analóg biztonsági kamera maximális felbontása 720 x 575 (0.4 megapixel). Néhány éve azonban megjelentek a mai kijelzők szélesvásznú képarányához jobban illeszkedő rendszerek, melyek felbontása 960 x 575 (a vertikális felbontás tehát ekkor is a szabvány által maximálisan megengedett 575 maradt), ezeket nevezzük 960h-nak (a „h” itt arra utal, hogy a 960 pixel horizontális irányban értendő).
A valóságban tehát egy megfelelő, 960h-s video rögzítővel a hagyományos analóg biztonsági kamera rendszerek által elérhető maximális felbontás 960 x 575 (0.6 megapixel).
Felbontások összehasonlítása
Ettől függetlenül egy mai 700, 800, 1000 vagy 1200 tv sorosnak hirdetett biztonsági kamera elképzelhető, hogy jobb képminőséget produkál, mint egy régebbi társa, de semmiképpen nem a felbontása, hanem esetleg valamilyen más paramétere (pl fejlettebb zajszűrés) miatt.
Ha szétnézel a konkurenseink kínálatában, találhatsz 1.3 megapixelesnek hirdetett hagyományos biztonsági kamerákat és kamerarendszereket is. Ezek tehát a fentiek fényében – legyünk jóindulatúak – elírások.

Az AHD biztonsági kamera felbontások

Az AHD (Analog High Definition) biztonsági kamera szakít a TV szabványok által előírt limitációkkal, így akár a korábban kiépített analóg koax hálózaton is képes 1 vagy 2 megapixeles képet közvetíteni az AHD rendszerű rögzítőnek.

Related posts

Cameradepo.hu - IP kamera, NVR rögzítő kedvező áron