IP kamerák P2P funkcióval

Milyen problémát old meg a P2P funkció?

Az IP kamerák beüzemelése a hozzá nem értők számára gyakran fejtörést okoz, annak ellenére, hogy számtalan cikkel, leírással és távsegítséggel segítünk a helyi hálózati infrastruktúra helyes bekonfigurálásában. Szerencsére már erre a problémára is van egyszerű megoldás azon IP kamerák esetében, melyeket a gyártók jellemzően P2P-nek (Peer to Peer), vagy (helytelenül) Plug and Play-nek neveznek.

A P2P funkció működésének megértéséhez érdemes lehet elolvasnod az
IP hálózatok elmélete, egyszerűen cikkünket is

Az IP kamerák külső elérése a hagyományos módon

A hagyományos esetben az IP kamerák az úgynevezett kliens/szerver hálózati szereposztást valósítják meg, azaz a hozzáférhetőségük érdekében mindössze annyit tesznek, hogy lusta módon egy adott porton várnak a bejövő kérésre (szerver). Így távoli elérés esetén a kapcsolat felépítésének teljes feladata a felhasználóra (kliens) hárul:

 • be kell tudnia azonosítania az IP kamerát tartalmazó hálózat publikus IP címét (ezt legtöbbször DDNS szolgáltatás használatával oldjuk meg)
 • a routernek is tudnia kell, hogy a bejövő kérést a port alapján melyik helyi IP címre kell irányítania, azaz tudnia kell, hogy a helyi hálózaton az IP kamera hol található (port forwarding).

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a hagyományos IP kamerák esetén a külső elérésükhöz szükséges kapcsolat felépítésének minden gondját-baját a felhasználó hálózati infrastruktúrája végzi, az ehhez szükséges konfigurációs bonyodalmak pedig – a kamera beüzemelésekor – a felhasználót terhelik.

IP kamera külső elérése a hagyományos módon ábra

IP kamera külső elérése a hagyományos módon

A P2P IP kamerák elérése

A P2P kamerák ezzel összevetve sokkal szorgalmasabban igyekeznek a külső elérésüket biztosítani: bárhol üzemeled is be őket a világon, maguk építenek fel (és tartanak fent) egy kapcsolatot a gyártó által ebből a célból üzemeltetett központi szerverrel (melyet szoktak kicsit pontatlanul cloud szervernek is nevezni, pedig helyesebb lenne inkább “rendezvous” vagy “relay” szervernek hívni), mely szerver így – a felhasználó mindenféle konfigurációs közreműködése nélkül is – ismerni fogja az adott IP kamera eléréséhez szükséges információkat.
Tehát ebben az esetben mind a kamera, mind a felhasználó böngészője egy mindkettejük által ismert szerverhez fordul egymás elérhetőségéért, így hiába vannak mindketten különböző hálózaton (és így különböző routerek mögött), a kapcsolatuk a routerük számára kimenő kapcsolatnak minősül, így a szokásos (hálózati címfordítással, NAT-tal kapcsolatos) problémák a kapcsolat felépítésekor nem lépnek fel.
A Peer to Peer elnevezés tehát arra utal, hogy a kapcsolat felépítésekor a felhasználó kliense és az IP kamera egyenrangú félként, – igaz egy relay szerver közbeiktatásával, de – közösen építik fel a kamera távoli eléréséhez szükséges kapcsolatot.

P2P IP kamera külső elérése ábra

P2P IP kamera külső elérése

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 • A gyakorlatban ennek a legnagyobb előnye, hogy semmilyen hálózati beállításra nincs szükség az IP kamera külső elérése érdekében, csak csatlakoztatod a kamerádat a helyi hálózatodra (persze ehhez azért lehet, hogy kell tenned lépéseket, pl WiFi jelszó egyszeri beállítása) és a megfelelő felhasználónévvel és jelszóval, vagy mobilon a kamera QR kódjával máris bárhonnan elérheted. Nem kell megjegyezned IP címeket, nem kell DDNS szolgáltatásra előfizetned, nem kell bajlódnod a routered portjainak átirányításával.
 • Mobilinterneten is mindig működik. Talán már hallottál róla, hogy sok mobilinternet-szolgáltató (hazánkban a Vodafon és a T-Mobil is) blokkolja a bejövő irányú kapcsolatokat ha mobilinternetet használsz, tehát alapesetben IP kamerák nem használhatók ezeken a mobilhálózatokon. A P2P kapcsolat azonban kimenő kapcsolatnak számít, így ezek az IP kamerák ezeken a hálózatokon is gond nélkül elérhetők kívülről.

Hogy értitek, hogy QR kóddal elérhető?

Az IP kamerád dobozán találni fogsz egy matricát, rajta egy úgynevezett QR kóddal, ami hasonló, mint a vonalkód, csak két dimenziós. Ha elindítod az IP kamerád használatához a gyár által kínált mobilalkalmazást, akkor annak segítségével ezt a QR kódot egyszerűen leolvashatod úgy, hogy azt egy pillanatra az okostelefonod kamerája elé tartod. Ez a kód tartalmazza az IP kamerád egyedi azonosítóját, melyet az alkalmazás megjegyez, így ezt a műveletet csak egyszer kell elvégezned. Ezután az IP kamerád a mobilodról történő eléréséhez már csak a kamerában beállított felhasználónév és jelszó megadására lesz szükség, hogy bárhonnan elérhesd a telefonodról.

De a P2P-s kamera képet ugye nem csak mobilon láthatom?

Nem, a P2P-s IP kamerák a gyártói már olyan windows-os CMS programot (Camera Management Software) mellékel, mely szintén képes a kamerák P2P módon történő elérésére. A P2P elérés pillanatnyilag egyedül böngészőből nem megoldott (ettől függetlenül a kamerát természetesen el tudod érni böngészőből is, de ehhez akkor szükséged lesz a hagyományos port forwardingra is).

Ez a szolgáltatás ingyenes?

Igen! Minden IP kamerához, ami támogatja ezt a funkciót ingyen elérhető. Nincs időlimit, tehát korlátlan ideig használhatod.

Ha nem szeretném használni ezt a funkciót, akkor is el tudom érni a P2P-s IP kamera képét?

Természetesen igen. Ez csak egy plusz szolgáltatás, de nem vagy köteles használni. Ebben az esetben a hagyományos módon, IP cím (vagy DDNS) alapján is elérhető a kamera, természetesen csak helyes port forwarding beállítások esetén.

A weboldalon honnan tudom, hogy melyik kamera támogatja a P2P-t?

Amennyiben az IP kamera adatlapján szerepel a P2P támogatottság, illetve a termékképén látod az alábbi ikont, akkor az eszköz támogatja ezt a funkciót:

p2p

 

P2P-t támogató kamerák listáját a következő címen nézheted meg:

http://www.cameradepo.hu/p2p-kamerak

11 thoughts on “IP kamerák P2P funkcióval

 1. Sasa

  Van két kamerám a hálózaton, és az IPC search nevű program látja is mindkettőt, sőt innen el is érem exploreren keresztül őket.

  Viszont az IPC search-ben az egyiknek látható a P2P címe, a másiknak meg nem. De elvileg mindkettő képes a P2P-re, okozhatja ezt az hogy a szoftver verziója egyiknek korábbi, esetleg nem elég friss?

  Ráadásul a P2P-vel nem rendelkezőt nem érem el csak ezen az egy módon.(exploreren keresztül ip cím alapján)

  Válasz
  1. admin Szerző

   Tisztelt Sasa!

   Mik a kamerák pontos típusai? Elképzelhető, hogy a régebbi kamera még nem támogatja ezt a funkciót, de egy esetleges szoftverfrissítés hatására már megoldható.

   Üdvözlettel:
   B. Olivér

   Válasz
  2. Sasa

   Tisztelt Olivér !
   IPS-Eye01W a típus, és én is attól tartok hogy a szoftver verzió a nem jó rajta, de elvileg tudnia kellene a P2P funkciót.

   V2.2.9.0-M20-BUILD: 20140625T

   Ez a verziószáma .

   Válasz
   1. admin Szerző

    Sajnos ezt a típust nem ismerjük. Érdemes lenne felvenni a gyárral a kapcsolatot és elkérni a friss szoftver verziót!

    Üdvözlettel:
    B. Olivér

    Válasz
 2. laikus felhasználó

  A P2P IP kamerák használata esetén jelent- e valamilyen biztonsági kockázatot a ” P2P Relay Server”?
  Hozzáférhetnek-e ,arra nem jogosult személyek, a kamerához, adatokhoz, képekhez, videókhoz?

  Válasz
  1. admin Szerző

   Nagyon jó (és jogos) kérdés! Megpróbálunk legjobb tudásunk szerint válaszolni (egyben hozzátennénk, hogy nem vagyunk a kérdés szakértői):
   Véleményünk szerint ha a relay server üzemeltetője esetleg szisztematikusan próbálkozna a kamerákról jogosulatlanul adatot szerezni olyankor, amikor azokat a tulajdonosuk nem használja, akkor erre nagyon hamar fény derülne, hiszen a kamera tulajdonosának helyi hálózati adatforgalomában ez igen feltűnő lenne, így szerintünk a hipotetikus rossz szándékú szereplő várható “haszna” és kockázata ebben az esetben annyira kedvezőtlen arányú, hogy ennek az esélye gyakorlatilag elhanyagolható.
   A következő lehetőség, ami eszünkbe jut az az, hogy a felhasználó által kívülről éppen használt kamera képét mentenék a relay server segítségével, ez viszont azért valószínűtlen, mert normális esetben a relay server csak a két végpont összekapcsolásában játszik szerepet, az ezutáni adatforgalom már nem folyik át rajta. Az a véleményünk, hogy a gyakorlatban a kameragyártóknak biztosan nincs megalapozott üzleti érdekük és infrastruktúrájuk sem a relay servereken észrevétlenül átcsatornázni az értékesített kameráik videofolyamát, ezért szerintünk etekintetben nincs veszély.
   A nagyhatalmú hivatalok fejével viszont nem tudunk gondolkodni és a lehetőségeikkel sem vagyunk igazán tisztában, de ha azt feltételezzük, hogy hozzáférnek a kameránk relay serveréhez, akkor az sem tűnik lehetetlennek, hogy akár a ddns szerveren keresztül érjék el az eszközünket.

   Válasz
 3. Hajdu Róbert

  IP kamerám nem ismeri fel a WiFi-t, a szerelő szerint, ezért nem is tudta a laptopon keresztül “feltölteni”, csak a kábellel közvetlenül csatlakoztatva a routert is tartalmazó UPC internet “fekete dobozba”. Semmilyen funkciót nem hajt végre a kamera a választhatók közül. (nem mozog mozgó tárgyra, stb) Kézi parancsra lehet jobb-bal irányba pásztázni vele, így semmit nem ér. A “program nem támogatja” üzenetet küld a szgép. Lehet, hogy nem hozzértő volt a szerelő vagy rossz a P2P IP kam? Van aki azt mondja, hogy újra kellene konfigurálni a telepítőlemezt, állítólag gyakori hiba. Lehet, hogy a mellékelt lemez programja nem jó? Hol találok szervizt, esetleg átvizsgálásra. Interneten vettem a Gruppin keresztül, de Teleshop Hungary a forgalmazó. Ők természetesen semmit nem válaszoltak a hibára, telefonon elérhetetlenek. Nem kicsit gyanús a viselkedésük.

  Válasz
  1. admin Szerző

   Tisztelt Hajdu Róbert!

   Azt javaslom, valahogy a gyártóval/forgalmazóval próbálja meg felvenni a kapcsolatot.
   Sajnos így látatlanban többet nem tudok segíteni, arról viszont biztosíthatom, hogy a nálunk vásárolt kamerák mellé Mi ingyenesen biztosítunk távsegítséget, és mindent beállítunk ügyfeleinknek! 🙂

   Válasz
 4. Cseh Krisztián

  Tisztelt Cameradepo!
  Érdeklődni szeretnék a Easyn F típusú wireless ip kamerámmal kapcsolatosan. Nem érem el külső webcímről a kamerámat ami eddig elérhető volt.
  DDNS beállítva = Succeed (bár elég sokszor faild: unknown error)
  P2P Connecting… ? (ezt írja ki)
  Otthoni wifin a Forwarding beállítva a kamera IP címére.
  És mégsem elérhető a gyártó által megadott címen.
  Kérem a segítségüket abban, hogy mi lehet a probléma.
  Előre is köszönöm

  Válasz
 5. Nori

  Sziasztok! A p2p Network Kamera működik csak wifivel, mármint kábelkapcsolat nélkül is ?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*